Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Οδηγίες για τις αχλαδιές του Ναυπλίου

$
0
0
 Για το φουζικλάδιο, το βακτηριακό κάψιμο αλλά και την ψύλλα, ενημερώνουν τους αχλαδοκαλλιεργητές οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου.
 
Αναλυτικά, ανά ασθένεια, οι ειδικοί συνιστούν:

Φουζικλάδιο
Με τον σχηματισμό σκοτεινόχρωμων ελαιοκαστανών κηλίδων, εμφανίζεται η προσβολή του μύκητα στα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς της αχλαδιάς.

Οι μολύνσεις της νέας βλάστησης αρχίζουν με την εμφάνισή της (Βλαστικό στάδιο Γ3-Δ/πράσινη κορυφή) και προέρχονται από ασκοσπόρια που αναπτύσσονται το χειμώνα στα πεσμένα στο έδαφος προσβεβλημένα φύλλα.

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, για να βλαστήσουν τα ασκοσπόρια πάνω στις ευπαθείς πράσινες επιφάνειες και να γίνει μόλυνση, θα πρέπει οπωσδήποτε οι επιφάνειες αυτές να είναι βρεγμένες.

Η ποικιλία «Κρυστάλλι» στις πεδινές περιοχές βρίσκεται στο στάδιο Β-Γ ενώ στις ορεινές περιοχές στο στάδιο Α-Β, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Συνιστάται ψεκασμός, με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα, σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς που βρίσκονται στο ευαίσθητο στάδιο Γ3-Δ.

Βακτηριακό κάψιμο

Συνιστάται ψεκασμός στο ίδιο στάδιο (Γ3-Δ) με χαλκούχο σκεύασμα ή λαμιναρίν (που ενισχύει την αντίσταση του φυτού στο βακτηριακό κάψιμο).

Επιβάλλεται ο συνεχής έλεγχος των δενδροκομείων για τον έγκαιρο εντοπισμό προσβολών, όπως τονίζουν οι ειδικοί, ενώ σημειώνουν ότι τα προσβεβλημένα μέρη μαζί με μέρος υγιούς ιστού, θα πρέπει να αφαιρούνται άμεσα και να καίγονται.

Ψύλλα
Επέμβαση με θερινό πολτό σε συνδυασμό με πυρεθρίνες, συνιστούν οι ειδικοί για τις ορεινές περιοχές πριν το βλαστικό στάδιο Γ, έτσι ώστε να περιοριστούν τα αυγά που εναποθέτουν τα ακμαία που διαχείμασαν.

Επισημαίνεται ότι για να είναι αποτελεσματικότερη η επέμβαση θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε ηλιόλουστη και ζεστή μέρα προκειμένου τα ενήλικα να βρίσκονται πάνω στα δέντρα και εφόσον η μέγιστη θερμοκρασία η μέγιστη θερμοκρασία για 2-3 ημέρες ξεπερνά τους 10οC.Σε αντίθεση, για τις πρώιμες περιοχές, οι γεωπόνοι συνιστούν να μην γίνει καμία επέμβαση.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>