Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Γιατί δεν μιλάει κανείς για την φετινή εμπορία πορτοκαλιών και μανταρινιών;

$
0
0
 Οι τιμές στην κατανάλωση και στην παραγωγή είναι ελαφρώς βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ημέρες που μεσολαβούν μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να φέρουν μικρότερη μείωση της ζήτησης. Πάντως οι προοπτικές δείχνουν ότι θα υπάρχουν αυξημένες εξαγωγικές ροές σε σχέση με πέρσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 8 - 14/12/2012, είναι οι εξής:

Πορτοκάλια 39.589 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 28.539 τόνων
Μανταρίνια 13.276 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 8.125 τόνων
Λεμόνια 321 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 118 τόνων
Ακτινίδια 20.429 έναντι αντίστοιχων περσινών 15.545 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 56 έναντι αντίστοιχων περσινών 78 τόνων
Αγγούρια: 5.461 έναντι αντίστοιχων περσινών 2.766 τόνων
Μήλα: 11.897 έναντι αντίστοιχων περσινών 5.776 τόνων
Σταφύλια: 62.439 έναντι αντίστοιχων περσινών 66.809 τόνων



Τουρκία: Aμετάβλητες στα 45-50 λεπτά/κιλό οι τιμές αναχώρησης των πορτοκαλιών

Σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση τόσο για πορτοκάλια όσο και για λεμόνια στην αγορά της Τουρκίας την εβδομάδα που διανύουμε, με τις εξαγωγές τους να κινούνται σε ανοδική πορεία.


Από την άλλη, περιορισμένη είναι η κατανάλωση των μανταρινιών και των γκρέιπφρουτ, με τις εξαγωγές τους να παραμένουν στάσιμες. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κο. Mustafa Arslan, Εμπορικό Διευθυντή της εταιρείας Akan Citrus, οι τιμές αναχώρησης των τούρκικων εσπεριδοειδών έχουν ως εξής την 50η εβδομάδα του έτους:

Κρατάει στα 40 λεπτά/κιλό η τιμή στο λεμόνι, με εξαίρεση τον Πόρο (14/12/2012 14:44)

Στον κύριο όγκο της παραγωγής έχουν μπει αυτό το διάστημα οι περιοχές της Αιγιαλείας και του Κιάτου, οι οποίες αποτελούν τις κυριότερες περιοχές καλλιέργειας λεμονιάς της χώρας μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές καταγράφουν πτωτική πορεία συγκριτικά με τις αρχικές κατά την έναρξη της συγκομιδής ωστόσο «κρατιούνται» σε καλά επίπεδα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ενώ λοιπόν πέρσι η τιμή παραγωγού στο λεμόνι ήταν γύρω στα 28 λεπτά/κιλό φέτος ξεκινάει στα 35 λεπτά/κιλό και φθάνει ακόμα και τα 45 λεπτά/κιλό. Σύμφωνα με τους παραγωγούς αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή είναι μειωμένη (με εξαίρεση την Αιγιαλεία), ενώ μειωμένες είναι και οι εισαγωγές από την Τουρκία. «Αυτό που βοηθάει φέτος στο να συγκρατούνται κάπως οι τιμές είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε πολύ μεγάλες εισαγωγές από την Τουρκία. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι Τούρκοι ζητούν τα χρήματα τοις μετρητοίς γεγονός που ουσιαστικά μας βοηθάει», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας, κ. Βασίλης Καρέλης.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή του Πόρου τα πράγματα διαφοροποιούνται ως προς τις τιμές αφού αυτές έχουν κατρακυλήσει στα 20 λεπτά/κιλό, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει η γεωπόνος της περιοχής κα. Μαρίνα Μανιάτη. Στο Ξυλόκαστρο η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 40 λεπτά/κιλό ωστόσο ο κύριος όγκος της παραγωγής ξεκινάει τον Φεβρουάριο.

Αιγιαλεία

Ειδικότερα, ο κ. Βασίλης Καρέλης, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας μας αναφέρει: «Έχουμε μπει στον κύριο όγκο της συγκομιδής και η τιμή κυμαίνεται στα 35 λεπτά/κιλό. Το 2011 βέβαια οι παραγωγοί ήταν σε χειρότερη μοίρα. Ωστόσο δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των Ελλήνων εμπόρων και ρίχνουν τις τιμές ενώ την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι στην αγορά ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν πολύ ακριβότερο σε τιμές που φθάνουν και το 1,20 με 1,50 ευρώ/κιλό.
Σε ερώτησή μας σχετικά με την φετινή παραγωγή ο κ. Καρέλης μας αναφέρει ότι αναμένεται αύξηση. «Το 2011 συγκομίσαμε περίπου 8.000 τόνους ενώ φέτος θα φθάσουμε τους 10.000 με 12.000 τόνους», τονίζει στον ΑγροΤύπο.

Κιάτο
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Θεοδώρου, υπάλληλος στην Οργάνωση Παραγωγών της ΕΑΣ Κιάτου τονίζει: «Η παραγωγή μας είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30 μέχρι 40%. Η τιμή σε σχέση με την έναρξη της συγκομιδής (ξεκίνησε στο 1,20 ευρώ/κιλό και εν συνεχεία “έπεσε” στα 65 λεπτά/κιλό) έχει σημειώσει μείωση και βρίσκεται στα 45 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, πέρσι την ίδια περίοδο η τιμή δεν ξεπερνούσε 28 λεπτά/κιλό. Σίγουρα οι παραγωγοί φέτος είναι σε καλύτερη μοίρα. Ένας λόγος που οι τιμές είναι καλύτερες σε σχέση με το 2011 είναι ότι υπάρχει έλλειψη στο προϊόν».
Όσον αφορά την πορεία της συγκομιδής, ο κ. Θεοδώρου μας ενημέρωσε ότι αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Μαγληνή η οποία αποτελεί και τον κύριο όγκο της καλλιέργειας. «Η συγκομιδή της ποικιλίας Μαγληνή πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2013», πρόσθεσε ο κ. Θεοδώρου.

Ξυλόκαστρο

Από την ΕΑΣ Ξυλοκάστρου μας ενημερώνουν ότι η τιμή παραγωγού για το λεμόνι αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 40 λεπτά/κιλό. «Όσο ακόμα είναι νωρίς η τιμή είναι πάντα αυξημένη. Όσο οδεύουμε προς τον Μάρτιο η τιμή συνήθως πέφτει αφού η ποσότητα της παραγωγής και της προσφοράς είναι πολύ μεγαλύτερη. Στο Ξυλόκαστρο δεν έχουμε μπει ακόμα στον κύριο όγκο της συγκομιδής. Αυτό αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο και αναμένουμε μείωση της παραγωγής».

Πόρος

Τέλος σύμφωνα με την γεωπόνο από τον Πόρο, κα. Μαρίνα Μανιάτη: «η τιμή στο λεμόνι έχει πέσει στα 20 λεπτά/κιλό, παρά το γεγονός ότι φέτος ξεκινήσαμε καλά από το 1 ευρώ/κιλό. Ο μεγάλος όγκος της πρώιμης παραγωγής έχει ολοκληρωθεί και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η όψιμη παραγωγή, η συγκομιδή της οποίας μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Απρίλιο. Φέτος είχαμε αύξηση της παραγωγής αλλά σε πολλές περιπτώσεις είχαμε προβλήματα αφού πολλά λεμόνια “έσκασαν” λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών, της ανομοιόμορφης υγρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός μεγάλες ποσότητες».



Ιταλία: Στα 30 λεπτά/κιλό οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια Navel

Καλή είναι η ζήτηση στην ιταλική αγορά για εσπεριδοειδή, με τις τιμές παραγωγού να διαμορφώνονται γύρω στα 30 λεπτά/κιλό για την ποικιλία πορτοκαλιού Navel.
Σύμφωνα με τον κο. Salvo Laudani, Εμπορικό Διευθυντή της εταιρείας Oranfrizer, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές παραγωγού για τα μανταρίνια, οι οποίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 40 λεπτά/κιλό.




Παράταση μέχρι το 2015 παίρνει η ΚΑΠ, ωφελημένοι οι κάτοχοι δικαιωμάτων

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθιστά όλο και πιο σίγουρη την απόφαση να γίνει το 2014 ένα μεταβατικό έτος προς τη νέα ΚΑΠ.

Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της Agrenda, η παράταση ενός χρόνου της ΚΑΠ θα βγάλει κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια.

Κερδίζει συνεχώς έδαφος η προοπτική για παράταση έως το 2014 του υφιστάμενου καθεστώτος ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ενδελεχές ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι καθυστερήσεις στην κατάρτιση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού οπωσδήποτε λειτουργούν προς όφελος των παραγωγών που έχουν στα χέρια τους ιστορικά δικαιώματα αλλά και όσων θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθιστά όλο και πιο σίγουρη την απόφαση να γίνει το 2014 ένα μεταβατικό έτος προς τη νέα ΚΑΠ, κατά τη διάρκεια του οποίου ουσιαστικά θα εφαρμοστεί το καθεστώς ενίσχυσης με το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Η παράταση ενός χρόνου της υφιστάμενης ΚΑΠ θα βγάλει σαφώς κερδισμένους τους Έλληνες αγρότες και ειδικότερα όσους έχουν στα χέρια τους ιστορικά δικαιώματα, ενώ θα δώσει και περισσότερο χρόνο σε όσους θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τα επόμενα χρόνια της νέας ΚΑΠ (2015-2019), κατά τη διάρκεια των οποίων θα διατηρηθεί ένα ποσοστό των ιστορικών δικαιωμάτων.













Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>