Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Η Άλλη Πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπλιέων

$
0
0
 Η τοποθέτηση του Γιάννη Γκιόλα, επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο που συζήτησε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2013. To Τεχνικό Πρόγραμμα είναι απότοκο , δηλαδή προκύπτει, ως συνέπεια της επιλογής των βασικών προτεραιοτήτων που έχει χαράξει ο Δήμος ως προς την ανάπτυξή του.


Στην παρούσα συγκυρία η ανάπτυξη κατευθύνεται:

Α. Στην προώθηση και εξυπηρέτηση των αγροτικών προϊόντων και τη βελτίωση της θέσης των αγροτών.
Β. Στην προβολή της πόλης και της περιοχής ως τουριστικού προϊόντος , ένας τομέας που συμβαδίζει με την αξιοποίηση πολιτιστικών δράσεων.
Γ. Την προώθηση – ανάπτυξη και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της τοπικής οικονομίας .
Δ. Τέταρτο και όχι τελευταίο από άποψη σπουδαιότητας η βελτίωση της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος, κύρια των δημοτών, αλλά και των λοιπών κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου.

Ποια εργαλεία, τι δράσεις και τι έργα προγραμματίζουμε και οργανώνουμε για να βελτιώσουμε κάποιες από τις ανωτέρω επιδιώξεις και τη λέξη «βελτιώσουμε» δεν την χρησιμοποιώ τυχαία, αφού είναι γνωστή και κατανοητή η οικονομική δυσπραγία , έλλειψη πόρων κ.λ.π..

Και αναφερόμαστε πλέον στα έργα που θα εξυπηρετούσαν κάθε τομέα:

Α. Τομέας πρωτογενούς (κύρια Αγροτικής Παραγωγής.)

1. Δημιουργία χώρων (έστω και με απαλλοτρίωση – και τώρα με φθηνή αγροτική γη), στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής και κατασκευή καλαίσθητων ελαφρών κατασκευών προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων.
2. Μελέτη και κατασκευή εκθεσιακού κέντρου τοπικής παραγωγής (πρόσφατο παράδειγμα η Αμαλιάδα).
3. Λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων , μια φορά την εβδομάδα σε μια κωμόπολη του κάμπου (Αγία Τριάδα ή Νέα Τίρυνθα).
4. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με γεωπονικό Πανεπιστήμιο για δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης αλλά και Ινστιτούτου Έρευνας συγκεκριμένου προϊόντος (εσπεριδοειδών ή κηπευτικών).
Πρόσφατα η παράταξη εισηγήθηκε τη συζήτηση του θέματος αγροτικής ανάπτυξης και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής που κατά τη γνώμη μας πρέπει να εμπλουτισθεί και με άτομα έχοντα ειδικές γνώσεις και ενδιαφέροντα.

Β. Τουριστική προβολή του Δήμου .

Αξιοποίηση και προβολή υπαρχόντων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
1. Μελέτη διάνοιξης και διαμόρφωσης δρόμου προς Ακρόπολη Μιδέας.
2. Διαμόρφωση δρόμου και περιβάλλοντος χώρου Πυργόσπιτου Αγίου Αδριανού.
3. Απευθείας εξαγορά ή απαλλοτρίωση Μεσσαιωνικού Πύργου Κάντιας, ώστε εντασσόμενο σε συναφές πρόγραμμα να συνταχθεί σχετική μελέτη και έργο αποκατάστασης.
4. Προβολή αξιοποίησης Βυζαντινών Εκκλησιών Δήμου Μιδέας.
Στον τομέα αυτό πιάσατε τη βάση με τη μελέτη Καστρακίου και τη διαμόρφωση του Βυζαντινού Ναού στο Πλατανίτη.
5. ΗΧΟΣ και ΦΩΣ σε αρχαιολογικά μνημεία , μόνιμα ως θεσμός καλοκαιρινός.

Γ. Διευκόλυνση επιχειρηματικής δραστηριότητας.


1. Ολοκλήρωση ΣΧΟΑΠ για χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου. Ακόμη η Βιοτεχνία μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας, χρήζει υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του Δήμου. Αν είμαστε σύντομα έτοιμοι μπορούμε να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά ως προς την γείτονα πόλη και τη στόχευση το Επιμελητήριο Αργολίδας να κατασκευάσει Βιοτεχνικό Πάρκο στο ενδιάμεσα Άργους – Ν. Κίου . Γιατί όχι στα Βακούφια;
2. Προώθηση της επέκτασης Ρυμοτομικών Σχεδίων και ιδίως της πόλης του Ναυπλίου, για να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες οικοδομικής ζήτησης που μπορεί και τώρα στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε παραθεριστικές περιοχές να ανακάμψει έστω και ελαφρώς συμπαρασύροντας τα συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα.
3. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σταθούμε κριτικά απέναντι στην εφαρμογή του Προγράμματος Σχεδίου Οικιστικής Ανάπτυξης , όπως εφαρμόζεται στο Ναύπλιο. Με άλλα λόγια δεν προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη του παρόντος οι πλακοστρώσεις , όσο της ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας που προβλεπόταν ως μια εκ των βασικών κατευθύνσεων του προγράμματος. Ατυχώς έγινε αυτή η επιλογή στα τέλη του 2010 παρότι είχε αρχίσει να εκδηλώνεται κρίση. Στο τομέα αυτό δεν πιάνουμε τη βάση παρότι πρόσφατα άρχισε μια θερμή προσπάθεια προώθησης του ΣΧΟΟΑΠ της Δ.Ε. Ναυπλίου.
4. Όμως γίνεται προσπάθεια για την εκβάθυνση του λιμανιού που θα δώσει ώθηση στους επαγγελματίες της πόλης με τα κρουαζερόπλοια αλλά και τη προσπάθεια καθιέρωσης ακτοπλοϊκής γραμμής προς δυτικές και νότιες Κυκλάδες ή και Κρήτη.

Δ. Βελτίωση του τομέα ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος.

Εδώ άρχισαν κάποιες δειλές προσπάθειες , όπως η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στο Βουλευτικό με δέσμευση 20.000 και μια προμελέτη για δίκτυο ποδηλατοδρόμων που όμως χρήζει επιστημονικής τελείωσης.

Ε. Διαδίκτυο (χρήση δωρέαν σύμφωνα με αίτησή μας)

Τέλος μια εμφατική υπόδειξη για τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, μιας και μιλάμε για έργα , χωρίς καθόλου ή με λίγα χρήματα .

Οργανόγραμμα -πρόβλεψη:
α) Τομέα Μελετών (ώστε να μην αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε μικρές μελέτες ).
β) Κατασκευών – Οδοποιίας (και συντήρηση) , με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό , υλικοτεχνική υποδομή και σχεδιαστές (κάποτε η Τ.Υ.Δ.Κ. σχεδίαζε δρόμους και γεφύρια) .
Επειδή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα οδηγεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει το πρώτο να καταρτίζεται με τη συμμετοχή και του λαϊκού παράγοντα .
Αρκετά, ειδικότερα έργα μας καλύπτουν , όμως η γενική εικόνα του Τεχνικού Προγράμματος δεν ενστερνίζεται ό,τι προτείνουμε.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>