Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Πρωτοπόροι των βιολογικών στο Ναύπλιο

$
0
0
Αγροκτήματα.Δραστηριοποιούνται σε μια έκταση 650 και πλέον στρεμμάτων με θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες.
 Ήταν αρχές της δεκαετίας του '90 όταν ο Θανάσης και η Σοφία Καραμάνου αντιλήφθηκαν τη σημασία της βιολογικής καλλιέργειας κι έβαλαν τις βάσεις για να δημιουργήσουν αυτό που σήμερα είναι το ζητούμενο της εποχής: «Καθαρές τροφές».

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον αργολικό κάμπο και μετά το γάμο τους αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό που έμαθαν από τους γονείς τους. Την καλλιέργεια της γης. Το 1981 όταν ανέλαβαν τη διαχείριση των κτημάτων, η εντατική καλλιέργεια ήταν μια πραγματικότητα για την Ελλάδα. Η παραγωγή ενισχυόταν πια με λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

«Πολύ γρήγορα αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της συμβατικής γεωργίας και της μονοκαλλιέργειας. Η ανάγκη λοιπόν μιας καλλιέργειας φιλικής προς τον άνθρωπο και το οικοσύστημα ήταν αυτή που μας προσανατόλισε σε έναν διαφορετικό τρόπο γεωργίας, κοντινό στις μνήμες και τις εμπειρίες των γονιών μας», εξηγεί η Σοφία Καραμάνου. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ανησυχία τους για το πόσο καλό κάνουν τελικά τα φυτοφάρμακα κι άρχισαν να ψάχνουν απαντήσεις. Αναζήτησαν νέους τρόπους προστασίας πιο φιλικούς στο περιβάλλον, στον καταναλωτή αλλά και στα ίδια τα φυτά, συζήτησαν με γεωπόνους και ειδικούς, ταξίδεψαν στο εξωτερικό όπου επισκέφθηκαν καλλιέργειες.

Η εποχή της πιστοποίησης
Μετά από αρκετά χρόνια αναζήτησης και περιήγησης σε καλλιέργειες της Ελλάδας και του εξωτερικού, το 1996 εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Ετσι γεννήθηκαν τα οικολογικά αγροκτήματα Καραμάνου, σε μία έκταση περίπου 180 στρεμμάτων, κυρίως με εσπεριδοειδή, εκείνη την εποχή.

«Τα πρώτα βιολογικά προϊόντα πουλήθηκαν στις λαϊκές της Αθήνας ως συμβατικά. Καλλιεργούσαμε βιολογικά και τα πουλάγαμε κανονικά στις λαϊκές. Ελάχιστοι από τους πελάτες μας γνωρίζανε ότι εμείς έχουμε αλλάξει τρόπο καλλιέργειας και καλλιεργούμε διαφορετικά. Λέγαμε ότι τα προϊόντα ήταν βιολογικά αλλά ο κόσμος τότε, δεν ήξερε και δεν τον ενδιέφερε και πολύ. Τελικά όμως άρχισε να τον ενδιαφέρει», θυμάται η Σοφία Καραμάνου.
Παραγωγός. «Είναι συγκινητικό να σε ευχαριστούν γι’ αυτό που παράγεις με τόση φροντίδα», αναφέρει η κ. Καραμάνου.






Σήμερα, τα κτήματα είναι διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές. «Με σεβασμό στη φύση και εφαρμόζοντας βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας, έχουμε ιδιόκτητα και ενοικιαζόμενα κτήματα στην περιοχή της Αργολίδας, της Αρκαδίας και της Παρνασσίδας. Πιστεύουμε ότι η βιολογική γεωργία δεν είναι απλώς ένας άλλος τρόπος καλλιέργειας αλλά επιτακτική ανάγκη για να υπάρχει μέλλον στον πλανήτη μας», επισημαίνει η κ. Καραμάνου.
Συσκευασία. H γραμμή διαλογής κρεμμυδιών τα χωρίζει σε μεγέθη για τη συσκευασία.
Τα προϊόντα που παράγουν τα οικολογικά αγροκτήματα Καραμάνου διατίθενται στο κατάστημά τους στην Αρεια Ναυπλίου σε ένα αγρόκτημα 40 στρεμμάτων όπου πολλές φορές ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να μαζέψει ο ίδιος τα προϊόντα που επιθυμεί, στις λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα, σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Εκτός από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που παράγουν, ανάλογα με τις εποχές, στα προϊόντα του αγροκτήματος Καραμάνου συγκαταλέγονται, όσπρια, παραδοσιακά ζυμαρικά δικής τους παραγωγής, αλεύρι, φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, φρεσκοκομμένες σαλάτες λαχανικών, προϊόντα ντομάτας.
Φράουλες. Στο κτήμα στην Αρια Ναυπλίου καλλιεργούνται οι φράουλες.
Ολα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης με τη βιολογική καλλιέργεια έχουν χαρίσει μοναδικές εμπειρίες στην Σοφία Καραμάνου. «Οι ωραίες στιγμές είναι όταν γίνονται τηλεφωνήματα από πελάτες και σε ευχαριστούν για το προϊόν που τους έχεις δώσει. Οπως στην Τήνο πριν από αρκετά χρόνια. Βγαίνοντας από ένα μαγαζί, συνάντησα έναν πελάτη και είπε: α, η κοπελίτσα με τις φράουλες. Είναι συγκινητικό πραγματικά, να συναντάς ανθρώπους παντού που ξέρουν τη δουλειά σου, είναι ικανοποιημένοι, σε ευχαριστούν γι' αυτό που παράγεις με τόση φροντίδα, μερικές φορές σε βάρος της προσωπικής σου ζωής και λες ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι κάτι έχω κάνει».

Βιολογικά. Τα αγροκτήματα παράγουν και βιολογικά καλαμπόκια.
Οι πιο δύσκολες στιγμές ήταν όταν η γραφειοκρατία δεν τους άφηνε να προχωρήσουν. «Εβλεπες ότι δεν υπήρχε καμιά διάθεση να βοηθηθεί η βιολογική γεωργία. Από τον πιο υψηλά ιστάμενο, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο προσπαθούσαν να σου δημιουργήσουν προβλήματα παρά να σε βοηθήσουν. Από εκεί και πέρα οι κακές καιρικές συνθήκες είναι από τις πλέον άσχημες στιγμές που μπορεί να σου συμβούν».

Xρύσα Kλειτσιώτη
kleitsioti@yahoo.com

ΦΩTOΓΡAΦIEΣ:ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.takisspyropοulos.com/

www.ethnos.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles