Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

"Ταξίδι στον ήχο της σιωπής" εις μνήμη Κωνσταντίνου Νόνη στο Ναύπλιο

$
0
0
 Ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και το δημοτικό ωδείο Ναυπλίου «Κ.ΝΟΝΗΣ» διοργάνωσαν το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 στο Βουλευτικό συναυλία στην μνήμη του Κωνσταντίνου Νόνημε τίτλο "Ταξίδι στον ήχο της σιωπής".

Συμμετείχαν οι μουσικοί:

Θεολένα Πίκη στο πιάνο
Άλμα Κονισμπάγιεβα-Μητροσύλη, πιάνο
Λορένα Λευκοκοίλου, πιάνο
Θέμις Αποστολόπουλος στο ακορντεόν
Ευάγγελος Ρεβύθης στο βιολί
Θάνος Δήμου στο σαξόφωνο.
Οι καλλιτέχνες ερμήνευσαν έργα Vivaldi, Schumann, Schubert, Rachmaninoff, Bozza, Πλάτωνα, Schendrin, Piazolla, Kurt Weill.
Την εκδήλωση προλόγισε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Ναυπλίου Χ. Ζερμπίνος ενώ παρών στην συναυλία ήταν κι ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος.

Νόνης Ι. Κων/νος
(Ναύπλιο 1929 - Αθήνα 2000).

Εκλεκτός σύγχρονος αρχιμουσικός, συνθέτης και καθηγητής θεωρητικών. Ο πατέρας του Ιωάννης Νόνης ήταν ιεροψάλτης και του έδωσε τα πρώτα μαθήματα βυζ. μουσικής σε ηλικία 4 ετών. Αργότερα, πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού και θεωρητικών από τον Μίμη Δούκα. Συνέχισε στο Ωδείο Ναυπλίου με τον Β. Χαραμή, κάνοντας παράλληλα κιθάρα με τον Γιώργο Λαγό. Ως γυμνασιόπαις έψαλλε σε εκκλησίες της γενέτειράς του και διηύθυνε εκκλ. Χορούς, ενώ παρέδιδε και μαθήματα βιολιού.

Kατόπιν ήρθε στην Αθήνα και συνεχίζοντας μουσικές σπουδές (βιολί, τραγούδι, θεωρητικά) πήρε το 1955 πτυχίο ωδικής με Άριστα από το Ελληνικό Ωδείο (τάξη Μ. Κουτούγκου). Στο διάστημα 1957-62 ήταν καθηγητής σε Σχολές και Γυμνάσια (Ιόνιος Σχολή, Σχολή Χατζιδάκη, Λύκειο Μπαρμπίκα, Γυμνάσιο Φιλοθέης) διευθύνοντας παράλληλα τη Χορωδία της Εργατικής Εστίας.

Το 1960 πήρε από το Εθνικό Ωδείο πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (τάξη Αλ. Κόντη). Στη συνέχεια, σπούδασε επί 5ετία στη Γερμανία (Ακαδημία Καρλσρούης) και πήρε διπλώματα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχ. (τάξεις Jacques Wildberger και Arthur Grueber αντιστοίχως).

Επίσης παρακολούθησε μαθήματα στο Ζάλτσμπουργκ και το Ντάρμστατ. Στον διεθνή Διαγωνισμό της Ρώμης (SIMC 1965) σύνθεσή του πήρε Έπαινο και κρατήθηκε στη βιβλιοθήκη της Ρώμης. Στη Γερμανία διηύθυνε μόνιμα τις Ορχ. Collegium Musicum και Αkademisches Orchester της Καρλσρούης. Στο διάστημα 1968-74 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Μουσικών Εκπομπών της ΕΡΤ, διευθύνοντας τακτικά τη ΣΟ της ΕΡΤ (αλλά και την ΚΟΑ και την ΚΟΘ). Τότε, εκτός των πολλών ραδιοφωνικών ηχογραφήσεων, εμφανίστηκε και σε σημαντικές συναυλιακές Εκδηλώσεις (στο Ηρώδειο, στην Κύπρο, σε ελλ. πόλεις, κ.ο.κ.).

Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο της "Εταιρείας Φίλων της Όπερας" και αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου "Ορφείο Αθηνών" (1975) ασχολείται με τη μουσική διδασκαλία (στους μαθητές του, ο Διονύσης Αλαμάνος,ο Μιχάλης Εμπέογλου, ο Χρήστος Ζερμπίνος, η Αναστασία Κατοχιανού, o Ευάγγελος Λ. Κοκκόρης, o Διονύσης Γράψας, o Πέτρος Κορέλλης, ο Χρήστος Μαμάης και η Άννα Καλογεράκη , η Ρόζα Μισδραχή, ο Νίκος Δημ. Οικονόμου, ο Διονύσιος Πατρινιός, ο Ανδρέας Πυλαρινός, ο Τάσος Στάβερης, ο Κων/νος Τελάκης, ο Κίμωνας Χυτήρης, κ.ά.).

Επίσης, το 1978 ανέλαβε για λίγο διάστημα και τη Χορωδία του "Ορφέα" Λευκάδας, με την οποία εμφανίστηκε στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών (τον διαδέχτηκε ο Γαϊτάνος Ζουφρέ).

Τέλος, πρέπει να μνημονευθεί η σημαντική παρουσία του στα θερινά Σεμινάρια Μουσικής στην Κοζάνη.




Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>