Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Γ. Ανδριανός:"Τεράστια σημασία για την τοπική οικονομία της Αργολίδας η υλοποίηση των έργων στο λιμάνι του Ναυπλίου"

$
0
0
 Ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», υπογράμμισε εκτός των άλλων την τεράστια σημασία που έχει για την τοπική οικονομία της Αργολίδας η χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις  - ώστε με την εκβάθυνσή του και την εφαρμογή του κανόνα ασφάλειας λιμένος να ελλιμενίζονται εκεί κρουαζεριόπλοια και με την κατασκευή της μαρίνας να υποδέχεται τουριστικά σκάφη -, η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού της Ερμιόνης, και η επίλυση του προβλήματος νομιμοποίησης του λιμανιού της αρχαίας Επιδαύρου και του ζητήματος της χερσαίας ζώνης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδριανός στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, καθώς συνιστά μια συνολική μεταρρυθμιστική δράση για την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και την ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητάς του.

Η κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκε αποδείχθηκε ένα μεγάλο λάθος, με σημαντικότατες συνέπειες στη δυνατότητα αποτελεσματικής αξιοποίησης αυτών των δύο τεράστιων συγκριτικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της εθνικής μας οικονομίας.

Η κατάργηση των δύο αυτών νευραλγικών Υπουργείων πρέπει να μείνει ως παράδειγμα των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών που έχει η απερισκεψία στην εφαρμογή διοικητικών αλλαγών. Κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να υποστηρίζεται από σοβαρή μελέτη των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της και βεβαίως, να γίνεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Διαφορετικά, αλλαγές που γίνονται με μοναδικό γνώμονα την επικοινωνιακή αξιοποίηση, είναι καταδικασμένες να προξενήσουν σημαντικές και ανυπολόγιστες βλάβες.

Ευτυχώς στην περίπτωση των δύο αυτών Υπουργείων, αυτό το απερίσκεπτο λάθος διορθώθηκε αρκετά γρήγορα. Υλοποιήθηκε έτσι μια προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Σήμερα, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, δημιουργείται ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο έργο που καλείται να επιτελέσει.

Θέλω πρώτα απ’ όλα να σταθώ στις διατάξεις του κεφαλαίου Β΄ που αφορούν την υπαγωγή του Λιμενικού Σώματος στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Μια εντελώς τραγελαφική περιπέτεια που ενέπλεξε το Λιμενικό Σώμα σε σκιαμαχίες περί αρμοδιότητας μεταξύ Υπουργείων της προηγούμενης διοικητικής δομής, παίρνει οριστικό τέλος.

Στο σημείο αυτό οφείλω από το Βήμα της Βουλής να αναγνωρίσω ότι χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια στελεχών του Λιμενικού Σώματος αποφύγαμε εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις κατά το διάστημα της διοικητικής αβεβαιότητας.

Εξαιρετικής σημασίας είναι επίσης οι προβλέψεις που αφορούν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου. Η διαρκής βελτίωση του ελέγχου των συνόρων της πατρίδας μας πρέπει να είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Βεβαίως σ’ αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πιεστικά και με κάθε ευκαιρία την αυτονόητη υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων μας να συμβάλουν ακόμα εντονότερα στη διαφύλαξη των ελληνικών συνόρων που, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τα ενάλια σύνορα, αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν πρέπει βεβαίως να υποβαθμίσουμε τις προβλέψεις που αφορούν στη ναυτική εκπαίδευση και στη ναυτική εργασία, τις θετικές ρυθμίσεις για τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών, την ίδρυση του Γραφείου Σταδιοδρομίας, την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και τους λιμένες, την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών, την υποχρέωση να προβλεφθεί πλοίο ασφαλείας, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Είναι ρυθμίσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τη ναυτιλία και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του τεράστιου αυτού πλούτου για τη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μακριά από λογικές αδιαφάνειας και μέτρα που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν αναποτελεσματικά και άδικα, οφείλουμε να στηρίξουμε την ελληνική ναυτιλία με θεσμικές παρεμβάσεις και κάθετες πολιτικές, γιατί εντέλει αυτού του είδους η προσέγγιση εξασφαλίζει και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου και τη διάχυση των επωφελών αποτελεσμάτων σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό, θέλω να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σ’ ένα χειροπιαστό παράδειγμα, που αφορά τον τόπο μου, την Αργολίδα και συγκεκριμένα το Ναύπλιο και το λιμάνι του.

Λόγω προδιαγραφών κατασκευής, σήμερα στο Ναύπλιο δεν μπορούν να ελλιμενιστούν μεγάλα πλοία και κυρίως τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται μια σημαντικότατη πηγή εισοδήματος, καθώς, όπως καταδεικνύουν σχετικές μελέτες, το ποσοστό των επιβατών ενός ελλιμενισμένου κρουαζιερόπλοιου που αποβιβάζεται στην πόλη φτάνει στο 70% έναντι του μόλις 30% σήμερα που, για να αποβιβαστεί, χρειάζεται λάντζες.

Πρέπει να γίνει εφικτή η πλήρης αξιοποίηση του λιμένος του Ναυπλίου. Χρειάζεται ένα σύνολο έργων που αφορούν την εκβάθυνση του λιμένος, την εφαρμογή του κώδικα ασφαλείας του λιμένος -που θα έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των δημοσίων εσόδων- και επίσης, βέβαια, την κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών. Η απαραίτητη έγκριση από το ΚΑΣ έχει ήδη δοθεί.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση αυτών των έργων. Άλλωστε και με το Γενικό Γραμματέα Λιμένων είχαμε επισκεφθεί πριν από δύο-τρεις μήνες το λιμάνι και είχαμε δει τα προβλήματα και βεβαίως διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα του να προχωρήσουν άμεσα αυτά τα σημαντικά έργα.

Επίσης πρέπει να δείτε την αξιοποίηση του λιμανιού της Ερμιόνης, ενός λιμανιού που πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Βεβαίως πρέπει να βρεθεί λύση και στο πρόβλημα νομιμοποίησης του λιμανιού της αρχαίας Επιδαύρου και στο ζήτημα της χερσαίας ζώνης.

Η στρατηγική αξιοποίηση των λιμανιών με διαφανείς διαδικασίες είναι μοχλός ανάπτυξης. Απόδειξη αυτού είναι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά επί Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή που τότε –θυμίζω- πάρα πολλοί πολέμησαν και υπονόμευσαν και σήμερα αναγνωρίζεται σχεδόν απ’ όλους ως μεγάλη, ως σημαντική στρατηγική επενδυτική επιλογή. Πριν από λίγο ακούσαμε και τον κ. Χρυσοχοϊδη που αναγνώρισε αυτή τη σημαντικότατη επιλογή. Θέλω να θυμίσω ότι τότε ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατούσαν στην υπονόμευση και στον πόλεμο εναντίον αυτής της επένδυσης.

Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω κάποια θέματα, όπως το αίτημα για την εξαίρεση των εργαζομένων στη διώρυγα της Κορίνθου από το ενιαίο μισθολόγιο. Έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία. Αυτοί οι άνθρωποι επιτελούν ναυτική εργασία, είναι ναυτικοί, και γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, πρέπει να δείτε την τροπολογία. Βεβαίως, είναι απαραίτητος και ο εκσυγχρονισμός της πλοηγικής υπηρεσίας αλλά με διασφάλιση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των πλοηγών».





Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>