Μετά την πρόσκληση του Δημάρχου για την παρουσίαση του έργου της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της ΠΟΛΗΣ του ΑΡΓΟΥΣ πού έγινε στο ΜΠΟΥΣΟΥΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΝ 10-5-2013 με το υπ. Αριθμ. 4-9/5/2013 Εγραφό μας ζητήσαμε να έχει η ομάδα εργασίας του συλλόγου μας συνάντηση με τους μελετητές του έργου .
Στις 14-5-2013 έγινε γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου μας στην ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ . Μετά από διαλογική συζήτηση όπου ακούστηκαν διαπιστώσεις , αντηλλάγησαν απόψεις και τέθηκαν ερωτήματα για την συγκεκριμένη μελέτη της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της ΠΟΛΗΣ του ΑΡΓΟΥΣ .
Οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα των συναδέλφων μηχανικών που έγιναν κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης κατεγράφησαν . Παράλληλα έγιναν και άλλες συσκέψεις μεταξύ των μελών μας κατά ειδικότητα για κάθε ξεχωριστή ενότητα του θέματος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Όλες οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα που πρόεκυψαν από τις παραπάνω διαδικασίες, τέθηκαν στους ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ κατά την διάρκεια των δυο συναντήσεων που έγιναν στο δημαρχείο στις 15-5-2013 και στις 21-5-2013. Το τελικό κείμενο παρέμεινε στο γραφείο του πρόεδρου για δυο ημέρες προς ενημέρωση των μελών του συλλόγου μας για τυχών παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις .
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ :
Θεωρούμε την μελέτη κυκλοφοριακού ανεπαρκή και ελλιπή διότι οι μετρήσεις της κυκλοφορίας των οχημάτων έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ , ΜΑΡΤΙΟΣ ημέρες ΤΡΙΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ και ΩΡΕΣ 9-10 π.μ. και 2-3 μ.μ.( όπως δήλωσαν οι ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ) και δεν έγιναν ποτέ ΤΕΤΑΡΤΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ ή άλλες ώρες αιχμής όπως ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή.
Συγκεκριμένα στην πρόταση αλλαγής και εφαρμογής της κυκλοφορίας των οχημάτων δεν υπάρχουν οι απαιτήσεις επιστρεφόμενης κυκλοφορίας σε επίπεδο ευρύτερου σχεδιασμού αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού του κέντρου. Ήτοι κάθε κινούμενο όχημα δεν έχει άλλη δυνατότητα παρά να κάνει συνεχώς κυκλική κίνηση .
Η κύρια είσοδος προς το κέντρο του ΑΡΓΟΥΣ έχει σχεδιαστεί από την μελέτη του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ) να είναι από την οδό ΚΑΡΑΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ, με την κατασκευή της ανατολικής παράκαμψης της πόλης σε συνδυασμό με την κατασκευή κόμβου της παράλληλης συλλεκτήριας οδού των οχημάτων προερχομένων από τις ανατολικές περιοχές του κάμπου
Η πεζοδρόμηση τμήματος της οδού ΔΑΝΑΟΥ (Α-Β = 190 μ.) και τμήματος της οδού ΦΕΙΔΩΝΟΣ (Γ-Δ = 90 μ.) Δημιουργεί έναν ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ που περικλείει το κέντρο με περιφέρεια 2.800 μ.
Με τις νέες οδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνεται τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση του κύριου άξονα των οδών (ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ - ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΤΣΩΚΡΗ), με τα εισερχόμενα οχήματα από την οδό ΚΑΡΑΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , την οδό ΝΑΥΠΛΙΟΥ με τα οχήματα που προέρχονται από την οδό ΔΑΝΑΟΥ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ και τα οχήματα που έρχονται από τις ανατολικές περιοχές του κάμπου και το ΝΑΥΠΛΙΟΝ και τέλος από την κάθοδο της οδού ΚΟΡΙΝΘΟΥ . Δημιουργείται ένας άξονας ‘’ΣΩΛΗΝΑΣ’’ με χωρίς καμιά διέξοδο αριστερά η δεξιά παρά μόνο στο τέλος της ΤΣΩΚΡΗ προς ΓΟΥΝΑΡΗ και ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ.
Ο άξονας αυτός είναι η μοναδική μεγάλου μήκους οδός που διασχίζει την πόλη μας από ανατολή προς δύση.
Θεωρούμε ότι η πεζοδρόμηση των οδών ΔΑΝΑΟΥ και ΦΕΙΔΩΝΟΣ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από οφέλη ( μεταφορά της ηχορύπανσης – καθημερινή ταλαιπωρία των οδηγών – προβληματικούς κόμβους – μεγαλύτερες αποστάσεις – δυσχερή κυκλοφορία των λεωφορείων και τις στάσεις των επιβατών και τέλος ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ κόβει την πόλη στην μέση )
Επίσης την ΤΕΤΑΡΤΗ και το ΣΑΒΒΑΤΟ δεν θα είναι εύκολη η διέλευση από την οδό μπροστά των στρατώνων λόγω ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ οπότε θα πρέπει να διανυθεί μεγαλύτερη διαδρομή για να προσεγγίσει κάποιος το ΚΕΝΤΡΟ της πόλης (ΓΟΥΝΑΡΗ – ΘΕΑΤΡΟΥ – ΔΑΝΑΟΥ)
ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Η ανάπλαση αυτή είναι ευκαιρία για την σωστή οργάνωση χρήσης γης και προβολή του κέντρου της πόλης μας , πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι μελέτες της αρχαιολογίας που έχουν εκπονηθεί για την ανάδειξη του ΜΟΥΣΕΙΟΥ , της ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ , των ΣΤΡΑΤΩΝΩΝ , του ΝΕΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ και της μελέτης ΣΥΝΔΕΣΗΣ των ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ.
( το δε μουσείο πρέπει να μεταφερθεί στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής θεάτρου και το κτίριο να αποδοθεί στον δήμο για την δημιουργία μουσείου της νεοτέρας ιστορίας της πόλης και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων .)
Να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ και ΑΔΕΙΕΣ των αρμόδιων υπηρεσιών .
Στην μελέτη πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη και προβολή του μητροπολιτικού ναού του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ , του κτιρίου του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ καθώς και ο χώρος και το ΜΝΗΜΕΙΟ των ΗΡΩΩΝ , και των άλλων αξιόλογων στοιχείων του ευρύτερου χώρου χωρίς να επηρεαστεί ο χαρακτήρας τους .
Υπάρχουν ενστάσεις ως προς την νέα θέση των ΤΑΞΙ . Διότι μειώνεται η επιφάνεια του βορείου τμήματος της πλατείας όπου γίνονται θρησκευτικές – πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις , περιορίζει την ορατότητα προς την πλατεία των διερχομένων από την ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και εκ του πράγματος αναγκαστικά μεταφέρεται κοντά στην εκκλησία ο χώρος ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων παρακείμενης καφετέριας .
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σημείο σύνδεσης της πλατείας με τον εμπορικό πεζόδρομο να δημιουργηθεί ικανός χώρος διάβασης και αναμονής εκατέρωθεν ώστε οι πολίτες να διασχίζουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια την Β. ΣΟΦΙΑΣ .
Να υπάρξει μέριμνα προσπέλασης των οχημάτων στην πλατεία για (γάμους – κηδείες – μεταφορές ) , στην πρόταση της μελέτης δημιουργείται πρόσκομμα στην πρόσβαση και από την έξοδο των ταξί και από την νέα τοποθέτηση του περίπτερου .
Να παραμείνουν οι ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ σαν ανάμνηση των παλαιοτέρων εποχών.
Να αξιοποιηθούν και να προβληθούν τα τέσσερα μεγάλα ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ της πλατείας .
Επιπλέον κρίνεται απαραίτητη η επέκταση της ανάπλασης σε όλη την Βασ. Γεωργίου μέχρι την συμβολή της με την οδό Καποδιστρίου.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Για την σωστή λειτουργία και οργάνωση του πεζοδρομημένους χώρους του κέντρου της πόλης είναι απαραίτητη η σύσταση κανονισμού λειτουργίας , ο οποίος θα αφορά την καθαριότητα , στο τύπο των διαφημιστικών πινακίδων, στη οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, στις όψεις των κτιρίων (χρωματισμοί, τέντες, κλπ), ωράριο και προσδιορισμός θέσεων φορτοεκφόρτωσης, προσδιορισμός των θέσεων των κάδων απορριμμάτων, ωράριο και τρόπος απόρριψης των απορριμμάτων , απαγόρευση της διέλευσης και στάθμευσης μηχανοκίνητων δικύκλων , τρόπος κυκλοφορίας των οχημάτων delivery των καταστημάτων , να ισχύσει ο νόμος οποιασδήποτε κατασκευής στους κοινόχρηστους χώρους είτε από τον δήμο είτε από ιδιώτες να εκδίδεται οικοδομική άδεια μετά την έγκριση της αρχαιολογίας και του αρχιτεκτονικού συμβουλίου . Τέλος την αστυνόμευση του χώρου των πεζοδρόμων και με τις ανάλογες κυρώσεις γιατί ο καθένας κάνει ότι θέλει όπως το θέλει και όποτε θέλει , περισσότερα δε μηχανάκια κυκλοφορούν και σταθμεύουν επί της πλατείας παρά στους δρόμους .
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ – ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Όπως είναι γνωστό η τελευταία ανάπλαση του κέντρου έγινε το 1990 δηλ. πριν 25 χρόνια Η νέα ανάπλαση θα παραμείνει τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια .
Προέχει λοιπόν να βελτιωθούν τα έργα υποδομής του χώρου.:
Το πρώτον και βασικό πρέπει στην μελέτη ή ο δήμος να εντάξει ΕΡΓΟ ΑΠΟΞΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ όπως μάρμαρα – κυβόλιθοι – φωτιστικά – κράσπεδα – παγκάκια και οτιδήποτε άλλο υλικό είναι χρήσιμο για να την επανατοποθέτηση του σε άλλο χώρο .
· Επέκταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (βιολογικός) σε όλο τον χώρο της ανάπλασης
· Κατασκευή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ (το υπάρχον δίκτυο είναι το παλαιό κτιστό , όπου πέφτουν και πολλά λύματα του κέντρου , με αποτέλεσμα τις δυσοσμίες που παρατηρούνται ) και παράλληλα κατασκευή δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων των υδρορροών από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
· Επισκευή – βελτίωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ και των ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ με τις ιδιοκτησίες .
· Δημιουργία ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ προς τους υπαίθριους χώρους τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων ούτως ώστε να μην παρατηρείται το αντιαισθητικό φαινόμενο των αιωρούμενων καλωδίων των κεραιών τηλεόρασης – ρεύματος – μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κ.τ.λ.
· Κατασκευή επί της πλατείας ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ τουριστικής προβολής – πολιτιστικών εκδηλώσεων και πληροφοριών . (στην γωνία παιδικής χαράς )
· Έχουμε επιφυλάξεις για την χρηστικότητα των σκιάστρων (μανιτάρια) επειδή παραμένουν ανοιχτά και δεν θα κλείνουν καθώς και για το ότι δεν είναι βατά σε περίπτωση φραγής των υδρορροών .
ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ένας χώρος πνοής για τη πόλη του Άργους που από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα παράλληλα με το στεγασμένο εμπόριο έχει δώσει ώθηση στην δυναμική του εμπορίου της πόλης μας , με χρήσεις όπως, εμπορία αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, χώρος συνάντησης καθώς και χώρος στάθμευσης τα τελευταία χρόνια.
Στις παρεμβάσεις που κάνουν οι μελετητές, από την μελέτη ανάπλασης, παρατηρούμε τα εξής :
Μείωση του χώρου εμπορίου κατά 1/2 περίπου, κατ’ επέκταση μείωση των θέσεων παραγωγών - εμπόρων,
Ποιος ο λόγος ύπαρξης των μόνιμων μικρών καταστημάτων εντός του χώρου της πλατείας , τη στιγμή που τα γειτονικά καταστήματα είναι κενά και μπορούν να στεγάσουν τη συγκεκριμένη χρήση.
Δεν έχουν εντάξει στη μελέτη την ενοποίηση των παρακείμενων χώρων των Στρατώνων - Δημοτική Αγορά και την ανάδειξη των όψεων των κτιρίων,
Καταργούνται περίπου 300 θέσεις στάθμευσης εντός του χώρου της λαϊκής αγοράς και άλλες 100 περίπου με τις πεζοδρομήσεις των δημοτικών οδών Φείδωνος, Δημοκρατίας, Μπελίνου, και αναπληρώνονται με 50 που περιορίζουν την επιφάνεια της πλατείας . Σε αντικατάσταση των καταργούμενων θέσεων πρέπει να εξασφαλιστεί ΜΟΝΙΜΗ λύση τουλάχιστον 500 θέσεων στάθμευσης οχημάτων .
Με τη πεζοδρόμηση των οδών Φείδωνος και Μπελίνου παρατηρούμε και κυκλοφοριακό πρόβλημα σημειακά και συνολικά, ως προς την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αλλά και του χώρου γενικότερα, με την επιβάρυνση δε της κυκλοφορίας ανάμεσα στρατώνων και λαϊκής , επιβάλλεται κατασκευή πεζοδρομίου καθ’ όλο το μήκος της βόρειας πλευράς των στρατώνων.
Όσον αφορά στην τυχαία τοποθέτηση μόνιμων σκιάστρων, κάτω απ’ τα οποία θα τοποθετούνται πάγκοι διάθεσης προϊόντων, δημιουργούν εμπόδιο ορατότητας ανάμεσα σε μνημεία και δε συνάδουν με το χώρο στη μορφή και στην απόχρωση
ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ
1)Εξάτμιση
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Brighton ,τον Μάρτιο του 2008, προέκυψε ότι για μια μέση θερμοκρασία 19,90οC εξατμίζονται 2,79lt νερού ανά ημέρα ανά m2 επιφάνειας νερού. Στη δική μας περίπτωση έχουμε συνολικά 11.000m2 επιφάνεια πλατείας - πάρκου και 800 m2 επιφάνεια του υγρού στοιχείου. Κάνοντας την αναγωγή των δεδομένων προκύπτει: 800 m2 x 2,79lt/ημέρα=2332lt/ημέρα=2332000gr/ημέρα, νερού που εξατμίζεται. Με δεδομένα ότι ο όγκος πλατείας=11000 m2 x 9,00m (μέσο ύψος κτηρίων) =99.000m3 προκύπτει 2.332.000/99.000=23,55gr/ m3(αέρα).
Συνεπώς στους 20οC (λαμβάνοντας μια ευνοϊκή θερμοκρασία για τα δεδομένα του Άργους και όχι τους 40οC του καλοκαιριού ) έχουμε 23,55gr/ m3 (αέρα)>*17,30gr/ m3 (αέρα), όπου το 17,30gr/ m3 (αέρα) αντιστοιχεί στο 100% του κορεσμού σε 1 m3(αέρα), δηλαδή θα έχουμε τουλάχιστον 70-95%, αρκετά υψηλή με δεδομένου ότι το ήπιο επίπεδο σχετικής υγρασίας, ανεκτό για τον άνθρωπο είναι 40-60%.
Με την επιφάνεια των 800 m2 νερού και ένεκα του μικρού βάθους (0,20 cm) θα προκαλείται μεγάλη εξάτμιση με ενοχλητική υγρασία σε υψηλό επίπεδο και δυσωδία λόγω της εξάτμισης του χλωρίου που θα περιέχει για την συντήρηση του νερού.
Η ριζική μείωση της επιφανείας του υγρού στοιχείου θα προκαλούσε τόσο μείωση του κόστους συντήρησης όσο και μείωση του αισθήματος δυσφορίας κατά τις θερμές ημέρες του έτους ένεκα της υγρασίας και όσμωσης .
Δεν κατανοούμε δε την χρηστικότητα του έργου . Δεν προβλέπεται χώρος μηχανοστασίου ανακύκλωσης.
Τέλος όλα τα παραπάνω αφορούν στο στάδιο της Διαβούλευσης και σε όσα με τις δύο συναντήσεις με τους μελετητές αντηλλάγησαν για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης μας . Συναινούμε με την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Άργους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε με το σκεπτικό, την κατεύθυνση και το πνεύμα της ανωτέρω μελέτης .
Ωστόσο ο Σύλλογος μας επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις πλήρεις και εμπεριστατωμένες απόψεις μας μετά την παράδοση της οριστικής μελέτης και αφού μας παραδοθεί ένα πλήρες αντίγραφο της οριστικής μελέτης .
Στις 14-5-2013 έγινε γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου μας στην ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ . Μετά από διαλογική συζήτηση όπου ακούστηκαν διαπιστώσεις , αντηλλάγησαν απόψεις και τέθηκαν ερωτήματα για την συγκεκριμένη μελέτη της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της ΠΟΛΗΣ του ΑΡΓΟΥΣ .
Οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα των συναδέλφων μηχανικών που έγιναν κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης κατεγράφησαν . Παράλληλα έγιναν και άλλες συσκέψεις μεταξύ των μελών μας κατά ειδικότητα για κάθε ξεχωριστή ενότητα του θέματος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
Όλες οι παρατηρήσεις και τα ερωτήματα που πρόεκυψαν από τις παραπάνω διαδικασίες, τέθηκαν στους ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ κατά την διάρκεια των δυο συναντήσεων που έγιναν στο δημαρχείο στις 15-5-2013 και στις 21-5-2013. Το τελικό κείμενο παρέμεινε στο γραφείο του πρόεδρου για δυο ημέρες προς ενημέρωση των μελών του συλλόγου μας για τυχών παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις .
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ :
Θεωρούμε την μελέτη κυκλοφοριακού ανεπαρκή και ελλιπή διότι οι μετρήσεις της κυκλοφορίας των οχημάτων έγιναν σε μικρό χρονικό διάστημα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ , ΜΑΡΤΙΟΣ ημέρες ΤΡΙΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ και ΩΡΕΣ 9-10 π.μ. και 2-3 μ.μ.( όπως δήλωσαν οι ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ) και δεν έγιναν ποτέ ΤΕΤΑΡΤΗ και ΣΑΒΒΑΤΟ ή άλλες ώρες αιχμής όπως ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή.
Συγκεκριμένα στην πρόταση αλλαγής και εφαρμογής της κυκλοφορίας των οχημάτων δεν υπάρχουν οι απαιτήσεις επιστρεφόμενης κυκλοφορίας σε επίπεδο ευρύτερου σχεδιασμού αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού του κέντρου. Ήτοι κάθε κινούμενο όχημα δεν έχει άλλη δυνατότητα παρά να κάνει συνεχώς κυκλική κίνηση .
Η κύρια είσοδος προς το κέντρο του ΑΡΓΟΥΣ έχει σχεδιαστεί από την μελέτη του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ) να είναι από την οδό ΚΑΡΑΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ, με την κατασκευή της ανατολικής παράκαμψης της πόλης σε συνδυασμό με την κατασκευή κόμβου της παράλληλης συλλεκτήριας οδού των οχημάτων προερχομένων από τις ανατολικές περιοχές του κάμπου
Η πεζοδρόμηση τμήματος της οδού ΔΑΝΑΟΥ (Α-Β = 190 μ.) και τμήματος της οδού ΦΕΙΔΩΝΟΣ (Γ-Δ = 90 μ.) Δημιουργεί έναν ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ που περικλείει το κέντρο με περιφέρεια 2.800 μ.
Με τις νέες οδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνεται τεράστια κυκλοφοριακή επιβάρυνση του κύριου άξονα των οδών (ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ - ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΤΣΩΚΡΗ), με τα εισερχόμενα οχήματα από την οδό ΚΑΡΑΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ , την οδό ΝΑΥΠΛΙΟΥ με τα οχήματα που προέρχονται από την οδό ΔΑΝΑΟΥ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ και τα οχήματα που έρχονται από τις ανατολικές περιοχές του κάμπου και το ΝΑΥΠΛΙΟΝ και τέλος από την κάθοδο της οδού ΚΟΡΙΝΘΟΥ . Δημιουργείται ένας άξονας ‘’ΣΩΛΗΝΑΣ’’ με χωρίς καμιά διέξοδο αριστερά η δεξιά παρά μόνο στο τέλος της ΤΣΩΚΡΗ προς ΓΟΥΝΑΡΗ και ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ.
Ο άξονας αυτός είναι η μοναδική μεγάλου μήκους οδός που διασχίζει την πόλη μας από ανατολή προς δύση.
Θεωρούμε ότι η πεζοδρόμηση των οδών ΔΑΝΑΟΥ και ΦΕΙΔΩΝΟΣ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από οφέλη ( μεταφορά της ηχορύπανσης – καθημερινή ταλαιπωρία των οδηγών – προβληματικούς κόμβους – μεγαλύτερες αποστάσεις – δυσχερή κυκλοφορία των λεωφορείων και τις στάσεις των επιβατών και τέλος ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ κόβει την πόλη στην μέση )
Επίσης την ΤΕΤΑΡΤΗ και το ΣΑΒΒΑΤΟ δεν θα είναι εύκολη η διέλευση από την οδό μπροστά των στρατώνων λόγω ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ οπότε θα πρέπει να διανυθεί μεγαλύτερη διαδρομή για να προσεγγίσει κάποιος το ΚΕΝΤΡΟ της πόλης (ΓΟΥΝΑΡΗ – ΘΕΑΤΡΟΥ – ΔΑΝΑΟΥ)
ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Η ανάπλαση αυτή είναι ευκαιρία για την σωστή οργάνωση χρήσης γης και προβολή του κέντρου της πόλης μας , πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι μελέτες της αρχαιολογίας που έχουν εκπονηθεί για την ανάδειξη του ΜΟΥΣΕΙΟΥ , της ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ , των ΣΤΡΑΤΩΝΩΝ , του ΝΕΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ και της μελέτης ΣΥΝΔΕΣΗΣ των ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ.
( το δε μουσείο πρέπει να μεταφερθεί στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής θεάτρου και το κτίριο να αποδοθεί στον δήμο για την δημιουργία μουσείου της νεοτέρας ιστορίας της πόλης και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων .)
Να εκδοθούν όλες οι απαραίτητες ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ και ΑΔΕΙΕΣ των αρμόδιων υπηρεσιών .
Στην μελέτη πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη και προβολή του μητροπολιτικού ναού του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ , του κτιρίου του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ καθώς και ο χώρος και το ΜΝΗΜΕΙΟ των ΗΡΩΩΝ , και των άλλων αξιόλογων στοιχείων του ευρύτερου χώρου χωρίς να επηρεαστεί ο χαρακτήρας τους .
Υπάρχουν ενστάσεις ως προς την νέα θέση των ΤΑΞΙ . Διότι μειώνεται η επιφάνεια του βορείου τμήματος της πλατείας όπου γίνονται θρησκευτικές – πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις , περιορίζει την ορατότητα προς την πλατεία των διερχομένων από την ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και εκ του πράγματος αναγκαστικά μεταφέρεται κοντά στην εκκλησία ο χώρος ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων παρακείμενης καφετέριας .
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σημείο σύνδεσης της πλατείας με τον εμπορικό πεζόδρομο να δημιουργηθεί ικανός χώρος διάβασης και αναμονής εκατέρωθεν ώστε οι πολίτες να διασχίζουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια την Β. ΣΟΦΙΑΣ .
Να υπάρξει μέριμνα προσπέλασης των οχημάτων στην πλατεία για (γάμους – κηδείες – μεταφορές ) , στην πρόταση της μελέτης δημιουργείται πρόσκομμα στην πρόσβαση και από την έξοδο των ταξί και από την νέα τοποθέτηση του περίπτερου .
Να παραμείνουν οι ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ σαν ανάμνηση των παλαιοτέρων εποχών.
Να αξιοποιηθούν και να προβληθούν τα τέσσερα μεγάλα ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ της πλατείας .
Επιπλέον κρίνεται απαραίτητη η επέκταση της ανάπλασης σε όλη την Βασ. Γεωργίου μέχρι την συμβολή της με την οδό Καποδιστρίου.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Για την σωστή λειτουργία και οργάνωση του πεζοδρομημένους χώρους του κέντρου της πόλης είναι απαραίτητη η σύσταση κανονισμού λειτουργίας , ο οποίος θα αφορά την καθαριότητα , στο τύπο των διαφημιστικών πινακίδων, στη οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, στις όψεις των κτιρίων (χρωματισμοί, τέντες, κλπ), ωράριο και προσδιορισμός θέσεων φορτοεκφόρτωσης, προσδιορισμός των θέσεων των κάδων απορριμμάτων, ωράριο και τρόπος απόρριψης των απορριμμάτων , απαγόρευση της διέλευσης και στάθμευσης μηχανοκίνητων δικύκλων , τρόπος κυκλοφορίας των οχημάτων delivery των καταστημάτων , να ισχύσει ο νόμος οποιασδήποτε κατασκευής στους κοινόχρηστους χώρους είτε από τον δήμο είτε από ιδιώτες να εκδίδεται οικοδομική άδεια μετά την έγκριση της αρχαιολογίας και του αρχιτεκτονικού συμβουλίου . Τέλος την αστυνόμευση του χώρου των πεζοδρόμων και με τις ανάλογες κυρώσεις γιατί ο καθένας κάνει ότι θέλει όπως το θέλει και όποτε θέλει , περισσότερα δε μηχανάκια κυκλοφορούν και σταθμεύουν επί της πλατείας παρά στους δρόμους .
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ – ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Όπως είναι γνωστό η τελευταία ανάπλαση του κέντρου έγινε το 1990 δηλ. πριν 25 χρόνια Η νέα ανάπλαση θα παραμείνει τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια .
Προέχει λοιπόν να βελτιωθούν τα έργα υποδομής του χώρου.:
Το πρώτον και βασικό πρέπει στην μελέτη ή ο δήμος να εντάξει ΕΡΓΟ ΑΠΟΞΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ όπως μάρμαρα – κυβόλιθοι – φωτιστικά – κράσπεδα – παγκάκια και οτιδήποτε άλλο υλικό είναι χρήσιμο για να την επανατοποθέτηση του σε άλλο χώρο .
· Επέκταση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (βιολογικός) σε όλο τον χώρο της ανάπλασης
· Κατασκευή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ (το υπάρχον δίκτυο είναι το παλαιό κτιστό , όπου πέφτουν και πολλά λύματα του κέντρου , με αποτέλεσμα τις δυσοσμίες που παρατηρούνται ) και παράλληλα κατασκευή δικτύου συλλογής όμβριων υδάτων των υδρορροών από τις παρακείμενες ιδιοκτησίες.
· Επισκευή – βελτίωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ και των ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ με τις ιδιοκτησίες .
· Δημιουργία ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ προς τους υπαίθριους χώρους τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων ούτως ώστε να μην παρατηρείται το αντιαισθητικό φαινόμενο των αιωρούμενων καλωδίων των κεραιών τηλεόρασης – ρεύματος – μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κ.τ.λ.
· Κατασκευή επί της πλατείας ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ τουριστικής προβολής – πολιτιστικών εκδηλώσεων και πληροφοριών . (στην γωνία παιδικής χαράς )
· Έχουμε επιφυλάξεις για την χρηστικότητα των σκιάστρων (μανιτάρια) επειδή παραμένουν ανοιχτά και δεν θα κλείνουν καθώς και για το ότι δεν είναι βατά σε περίπτωση φραγής των υδρορροών .
ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Η ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ένας χώρος πνοής για τη πόλη του Άργους που από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα παράλληλα με το στεγασμένο εμπόριο έχει δώσει ώθηση στην δυναμική του εμπορίου της πόλης μας , με χρήσεις όπως, εμπορία αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, χώρος συνάντησης καθώς και χώρος στάθμευσης τα τελευταία χρόνια.
Στις παρεμβάσεις που κάνουν οι μελετητές, από την μελέτη ανάπλασης, παρατηρούμε τα εξής :
Μείωση του χώρου εμπορίου κατά 1/2 περίπου, κατ’ επέκταση μείωση των θέσεων παραγωγών - εμπόρων,
Ποιος ο λόγος ύπαρξης των μόνιμων μικρών καταστημάτων εντός του χώρου της πλατείας , τη στιγμή που τα γειτονικά καταστήματα είναι κενά και μπορούν να στεγάσουν τη συγκεκριμένη χρήση.
Δεν έχουν εντάξει στη μελέτη την ενοποίηση των παρακείμενων χώρων των Στρατώνων - Δημοτική Αγορά και την ανάδειξη των όψεων των κτιρίων,
Καταργούνται περίπου 300 θέσεις στάθμευσης εντός του χώρου της λαϊκής αγοράς και άλλες 100 περίπου με τις πεζοδρομήσεις των δημοτικών οδών Φείδωνος, Δημοκρατίας, Μπελίνου, και αναπληρώνονται με 50 που περιορίζουν την επιφάνεια της πλατείας . Σε αντικατάσταση των καταργούμενων θέσεων πρέπει να εξασφαλιστεί ΜΟΝΙΜΗ λύση τουλάχιστον 500 θέσεων στάθμευσης οχημάτων .
Με τη πεζοδρόμηση των οδών Φείδωνος και Μπελίνου παρατηρούμε και κυκλοφοριακό πρόβλημα σημειακά και συνολικά, ως προς την εύρυθμη λειτουργία της λαϊκής αλλά και του χώρου γενικότερα, με την επιβάρυνση δε της κυκλοφορίας ανάμεσα στρατώνων και λαϊκής , επιβάλλεται κατασκευή πεζοδρομίου καθ’ όλο το μήκος της βόρειας πλευράς των στρατώνων.
Όσον αφορά στην τυχαία τοποθέτηση μόνιμων σκιάστρων, κάτω απ’ τα οποία θα τοποθετούνται πάγκοι διάθεσης προϊόντων, δημιουργούν εμπόδιο ορατότητας ανάμεσα σε μνημεία και δε συνάδουν με το χώρο στη μορφή και στην απόχρωση
ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ
1)Εξάτμιση
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Brighton ,τον Μάρτιο του 2008, προέκυψε ότι για μια μέση θερμοκρασία 19,90οC εξατμίζονται 2,79lt νερού ανά ημέρα ανά m2 επιφάνειας νερού. Στη δική μας περίπτωση έχουμε συνολικά 11.000m2 επιφάνεια πλατείας - πάρκου και 800 m2 επιφάνεια του υγρού στοιχείου. Κάνοντας την αναγωγή των δεδομένων προκύπτει: 800 m2 x 2,79lt/ημέρα=2332lt/ημέρα=2332000gr/ημέρα, νερού που εξατμίζεται. Με δεδομένα ότι ο όγκος πλατείας=11000 m2 x 9,00m (μέσο ύψος κτηρίων) =99.000m3 προκύπτει 2.332.000/99.000=23,55gr/ m3(αέρα).
Συνεπώς στους 20οC (λαμβάνοντας μια ευνοϊκή θερμοκρασία για τα δεδομένα του Άργους και όχι τους 40οC του καλοκαιριού ) έχουμε 23,55gr/ m3 (αέρα)>*17,30gr/ m3 (αέρα), όπου το 17,30gr/ m3 (αέρα) αντιστοιχεί στο 100% του κορεσμού σε 1 m3(αέρα), δηλαδή θα έχουμε τουλάχιστον 70-95%, αρκετά υψηλή με δεδομένου ότι το ήπιο επίπεδο σχετικής υγρασίας, ανεκτό για τον άνθρωπο είναι 40-60%.
Με την επιφάνεια των 800 m2 νερού και ένεκα του μικρού βάθους (0,20 cm) θα προκαλείται μεγάλη εξάτμιση με ενοχλητική υγρασία σε υψηλό επίπεδο και δυσωδία λόγω της εξάτμισης του χλωρίου που θα περιέχει για την συντήρηση του νερού.
Η ριζική μείωση της επιφανείας του υγρού στοιχείου θα προκαλούσε τόσο μείωση του κόστους συντήρησης όσο και μείωση του αισθήματος δυσφορίας κατά τις θερμές ημέρες του έτους ένεκα της υγρασίας και όσμωσης .
Δεν κατανοούμε δε την χρηστικότητα του έργου . Δεν προβλέπεται χώρος μηχανοστασίου ανακύκλωσης.
Τέλος όλα τα παραπάνω αφορούν στο στάδιο της Διαβούλευσης και σε όσα με τις δύο συναντήσεις με τους μελετητές αντηλλάγησαν για την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης μας . Συναινούμε με την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Άργους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε με το σκεπτικό, την κατεύθυνση και το πνεύμα της ανωτέρω μελέτης .
Ωστόσο ο Σύλλογος μας επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις πλήρεις και εμπεριστατωμένες απόψεις μας μετά την παράδοση της οριστικής μελέτης και αφού μας παραδοθεί ένα πλήρες αντίγραφο της οριστικής μελέτης .