Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Κτηματολογικό γραφείο στο Ναύπλιο και σε οκτώ ακόμα πόλεις

$
0
0
 Εντάσσονται εννέα Πρωτεύουσες νομών τις επόμενες μέρες σε λειτουργία Κτηματολογίου. Πρόκειται για τις πόλεις του Ναυπλίου, Σπάρτης, Τρίπολης, Κορίνθου, Πρέβεζας,Ηγουμενίτσας, Ζακύνθου, Λάρισας και Καρδίτσας (προ Καποδιστριακοί ΟΤΑ). Στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί κοντά στα 700.000 δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε περίπου350.000 δικαιούχους.
Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στις παραπάνω πόλεις και το αρχείο κτηματογράφησης παραδίδεται στα αρμόδια κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία, τα οποία ξεκινούν να λειτουργούν ως Κτηματολογικά Γραφεία.

Από τις περιοχές αυτές, οι τρεις εντάσσονται σε ήδη λειτουργούντα Κτηματολογικά Γραφεία, ενώ για τις άλλες έξι περιοχές ανοίγουν για πρώτη φορά Κτηματολογικά Γραφεία στην περιοχή.

ΟΤΑ
Διευθύνσεις
Κτηματολογικών Γραφείων
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Ναύπλιο
Νέο Κ.Γ. :
Ηρακλέους 22 & Αιγίου, ΤΚ 21100 Ναύπλιο
30.7.2013
Σπάρτη
Νέο Κ.Γ.:
Πλατανιστά 19, ΤΚ 23100 Σπάρτη
Ζάκυνθος
Λειτουργούν Κ.Γ.:
Κάλβου 103, ΤΚ 29100 Ζάκυνθος
Ηγουμενίτσα
Νέο Κ.Γ.:
Ε. Αντίστασης 4β, ΤΚ 46100 Ηγουμενίτσα
Καρδίτσα
Λειτουργούν Κ.Γ.: 25ης Μαρτίου & Γουλιανού 2, ΤΚ 43100 Καρδίτσα
Κόρινθος
Λειτουργούν Κ.Γ.:
Γ. Παπανδρέου 30-32, ΤΚ  20100 Κόρινθος
1.8.2013
Τρίπολη
Νέο Κ.Γ.:
Θεοφιλοπούλου 40, ΤΚ 22100 Τρίπολη
Πρέβεζα
Νέο Κ.Γ.:
Καρυωτάκη 31, ΤΚ 48100 Πρέβεζα
Λάρισα
Νέο Κ.Γ.:
Καλλιάρχου 17, ΤΚ 41221 Λάρισα
16.8.2013
Με το άνοιγμα των Κτηματολογικών Γραφείων σηματοδοτείται η μετάβαση από το παλιό σύστημα «Μεταγραφών και Υποθηκών» στο νέο σύστημα του Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα, τα βιβλία που τηρούσε το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο για τις περιοχές αυτές επέχουν θέση αρχείου, ενώ όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον από το Κτηματολογικό Γραφείο και οι εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα γίνονται στο Σύστημα Πληροφορικής Εθνικού Κτηματολογίου (ΣΠΕΚ).


Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελούσε πάντα το μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας. Η ολοκλήρωσή του θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας από την εποχή των χειρόγραφων αρχειακών καταγραφών στην εποχή της σύγχρονης, ψηφιακής απεικόνισης, προστασίας και αξιοποίησης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Το Κτηματολόγιο παραδίδει σταδιακά από αύριο εννέα Πρωτεύουσες νομών σε λειτουργία. Είναι οι πρώτες περιοχές από το πρόγραμμα κτηματογράφησης των «ενεργών τίτλων» που ολοκληρώνονται και τίθενται σε λειτουργία. Τον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσουν 26 ακόμα μεγάλα αστικά κέντρα – ανάμεσά τους οι πόλεις της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, πόλεις με μεγάλο αριθμό δικαιούχων, ενώ και οι υπόλοιπες περιοχές του προγράμματος, αναμένεται να συμβασιοποιηθούν σύντομα και να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Το βλέμμα μας τώρα είναι στραμμένο στο μέλλον. Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο μειώθηκαν τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, έχουμε θέσει ως στόχο οι μελέτες να ανατίθενται σε 6-12 μήνες αντί σε 2-3 έτη που γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης της υπόλοιπης χώρας θα ξεκινήσει μέσα στο 2014.

Παράλληλα, μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας οργάνωσης, διάρθρωσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Κτηματολογικών Γραφείων από την ΕΚΧΑ Α.Ε. με τον ίδιο νόμο, προχωρούμε στην οριστικοποίηση της δομής του Εθνικού Κτηματολογίου. Στόχος μας είναι η αποτελεσματική οργάνωση αποκεντρωμένων σύγχρονων υπηρεσιών για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τον πολίτη και κάθε εμπλεκόμενο φορέα».


Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Η αρχική εγγραφή κάθε ακινήτου (νομική και χωρική πληροφορία) αποτυπώνεται πάνω στο λεγόμενο Κτηματολογικό Φύλλο του ακινήτου, αντίγραφο του οποίου μπορεί να αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος στο Κτηματολογικό Γραφείο (κόστος 4,5€ ανά φύλλο).

Η αρχική εγγραφή είναι δυνατόν να διορθωθεί μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, στο στάδιο της λειτουργίας, σύμφωνα όμως με διαδικασίες που ορίζει ρητά ο νόμος και όχι με μια απλή δήλωση του ενδιαφερομένου (δηλαδή, η δήλωση ιδιοκτησίας του ν.2308/1995 δεν χρησιμοποιείται πλέον).

Η διόρθωση αυτή είναι δυνατή μέσα σε προθεσμία πέντε ετών από την ημερομηνία ένταξης μιας περιοχής στο Κτηματολογικό Γραφείο. Για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού ή τους νόμιμα εργαζόμενους στο εξωτερικό η αντίστοιχη προθεσμία είναι επτά έτη.

Μετά τη λήξη των παραπάνω προθεσμιών, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών:

α) Τα ακίνητα που για οποιοδήποτε λόγο δεν δηλώθηκαν κατά την διάρκεια της κτηματογράφησης και έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο

β) Κάποιος, που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι’ αυτό.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>