Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Σε 100 χρόνια το Ναύπλιο θα γίνει Βενετία (ρεαλιστική απεικόνιση)

$
0
0























 Δραματικές επιπτώσεις και κοσμογονικές αλλαγές στα παράλια του Αργολικού κόλπου αλλά και στην πόλη του Ναυπλίου αναμένεται να έχουν μελλοντικά οι κλιματικές αλλαγές με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Την εφιαλτική αυτή εκδοχή, που δεν αποτελεί σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά την αυριανή πραγματικότητα, αποκαλύπτει και περιγράφει ο Ευστάθιος Δουκάκης, αναπληρωτής καθηγητής της σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, σε παλαιότερη μελέτη του, που κάνει λόγο για εισχώρηση της θάλασσας στα παράλια του Αργολικού κόλπου έως και 2 χιλιόμετρα σε ορισμένα σημεία σε βάθος του Αργολικού κάμπου.
Με αφορμή αυτή την μελέτη και με το εφιαλτικό σενάριο που θέλει την πόλη του Ναυπλίου να βυθίζετε εν μέρη στο νερό από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επεξεργαστήκαμε κάποιες φωτογραφίες έτσι ώστε να αποδώσουμε ρεαλιστικά την εικόνα που θα παρουσιάζει η πόλη, συμφωνά με την μελέτη, σε 100 περίπου χρόνια, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Υπάρχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από δέκα χρόνια και αφορά ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Έχει να κάνει με τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών -σύμφωνα με τα σενάρια και τις εκτιμήσεις για τον 21ο αιώνα- επάνω στην παράκτια ζώνη και μόνο σε αυτή.
Επειδή τα επόμενα χρόνια αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 3-4 βαθμούς κι επειδή η χώρα μας είναι μία από τις περιοχές της Ευρώπης όπου παρατηρείται δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, το πρόβλημα αναμένεται να είναι οξύτατο και θα είναι οξύτατο στον ελληνικό χώρο, καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προβλέπουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, ίσως και περισσότερο.
 Στα πλαίσια παράκτιας μελέτης που έγινε για έναν μεγάλο αριθμό παράκτιων περιοχών της Ελλάδας, προέκυψαν μια σειρά χρήσιμων συμπερασμάτων για τις διαβρωτικές/προσχωτικές τάσεις που αναπτύσσονται στις ελληνικές ακτές λόγο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Οι περιοχές μελέτης περιλάμβαναν πλήθος νησιών (Κω, Ρόδο, Λήμνο, Κρήτη, Λέσβο, Κέρκυρα, Σάμο), παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου (Νομό Ηλείας, Βαρθολομιό, Νότιο Κορινθιακό κόλπο, την ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου,την λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο νομό Ηλείας, την Κορώνη στη Μεσσηνία, το Δερβένι στο νότιο Κορινθιακό κόλπο, το Περιγιάλι Κορινθίας, το Κιάτο, το Μετόχι Αχαΐας, το Κατάκολο Πύργου, την Κυπαρισσία/Στροφάδες στη Μεσσηνία, τις εκβολές του Αλφειού ποταμού, την λίμνη Μουριά στον Πύργο κ.α.) και παράκτιες περιοχές της κεντρικής και βορείου Ελλάδος (τις παράκτιες περιοχές της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, την Κεραμωτή στο νομό Καβάλας, τα δέλτα των ποταμών Νέστου και Αχελώου, τις Αλυκές Κίτρους στην Πιερία, το Μεσολόγγι, το Πόρτο Λάγος, την Αλεξανδρούπολη, τμήμα της ακτογραμμής της Κατερίνης στην Πιερία, τα Άβδυρα της Μακεδονίας κ.α.).
Εκτιμούμε ότι αυτά θα συμβούν χρονικά από το 2070 και μετά. Όμως, επειδή η φύση συνέχεια μας εκπλήσσει, υπάρχει περίπτωση να έχουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο πολύ πιο νωρίς», λέει ο κ. Δουκάκης και επισημαίνει ότι οι συμβουλές της Διεθνούς Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές συστήνουν στους επιστήμονες να επεξεργάζονται το σενάριο της αύξησης της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο και περισσότερο στις ελληνικές ακτές.
Η «Λύση στο πρόβλημα αυτό θα είναι να ελαττώσουμε την ενέργεια που ξοδεύουμε και να χρησιμοποιήσουμε ήπιες μορφές, όπως είναι η αιολική, η ηλιακή, τα βιοκαύσιμα κ.λπ., ώστε να σταματήσουμε, όσο μπορεί να γίνει αυτό, την τάση ανόδου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρέπει επίσης στις τρωτές από τις αναμενόμενες πλημμύρες περιοχές να θεσπιστούν από την πολιτεία νέοι κανόνες και όροι δόμησης. Θα πρέπει να απαγορευτεί η δόμηση στο μέρος της παραλίας, όπου αναμένεται να ενταθούν τα φαινόμενα αυτά τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να προφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία. Διαφορετικά θα είμαστε χαμένοι.
Στις άλλες περιοχές όπου δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε και υπάρχουν ήδη κατασκευές ή σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, θα πρέπει να προστατέψουμε την παράκτια ζώνη, λαμβάνοντας "σκληρά" μέτρα προστασίας με την κατασκευή ειδικών φραγμάτων».




Viewing all articles
Browse latest Browse all 122587

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>