Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 122673

Το βακτηριακό κάψιμο απειλεί τα μηλοειδή της ευρύτερης περιοχής του Ναυπλίου

$
0
0
 Για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν τα μηλοειδή από το βακτηριακό κάψιμο, ενημερώνουν τους καλλιεργητές, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου.

Αναλυτικά, ανά ασθένεια, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

Bακτηριακό Κάψιμο
Καθώς η μεταφορά του βακτηρίου γίνεται με το νερό της βροχής, τα κλαδευτικά εργαλεία αλλά και τα έντομα (κυρίως τις μέλισσες), οι γεωπόνοι του Κέντρου, συνιστούν τα κάτωθι μέτρα:

- Να ξεριζώνονται και να καίγονται όλα τα έντονα προσβεβλημένα μέρη του δέντρου, όταν δηλαδή η προσβολή του κορμού ή του βραχίονα είναι σε μικρότερη απόσταση από 50 εκατ. από τον κορμό.

- Να κλαδεύονται τα προσβεβλημένα δέντρα με αφαίρεση και υγιούς τμήματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου.

- Η συνεχής απολύμανση των κλαδευτικών εργαλείων με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα φορμόλης 5% ή λυζόλης 3%, είναι απαραίτητη.

- Να αποφεύγεται η λήψης εμβολίων από μολυσμένους οπωρώνες.

- Να γίνεται ψεκασμός με πυκνό χαλκούχο διάλυμα, κατά προτίμηση βορδιγάλειο πολτό 3,5% (δηλαδή 3,5-3,5-100/χαλκός-ασβέστης-νερό), πριν την διακοπή του ληθάργου.

Κόκκινος Τετράνυχος
Απαραίτητη είναι η επέμβαση, σε περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότερα από 1000 χειμερινά αυγά τετρανύχου ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου, τονίζουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι για να είναι αποτελεσματικός ο ψεκασμός, θα πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή των δέντρων με παραφινέλαια ή ορυκτέλαια, καθώς τα αυγά του κόκκινου τετράνυχου εναποτίθενται σε προφυλαγμένες θέσεις στα κλαδιά των δέντρων κυρίως της νότιας πλευράς.

Επιπλέον, τονίζεται, ότι με αυτόν τον ψεκασμό αντιμετωπίζονται παράλληλα με τα αυγά των τετρανύχων, και οι διαχειμάζουσες μορφές των κοκκοειδών , των αφίδων αλλά και των διαχειμάζοντων εντόμων.

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις προσβολών από αιματόψειρα, συνιστάται ,καλό λούσιμο της κόμης, των βλαστών και της βάσης του κορμού.

Ψύλλα Αχλαδιάς

Για να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του εντόμου, θα πρέπει να καταπολεμηθούν σωστά οι πληθυσμοί της διαχειμάζουσας γενιάς, τονίζουν οι γεωπόνοι.

Καθώς, λοιπόν, διαπιστώθηκε η έξοδος των ενήλικων ατόμων, οι γεωπόνοι συνιστούν για τους οπωρώνες που πέρσι είχαν προσβολές, είτε να γίνει άμεσα ψεκασμός με πυρεθρίνες εναντίον του ενήλικου πληθυσμού είτε χρήση καολίνης που αποτρέπει την εναπόθεση των αυγών των θηλυκών.

Εάν ο ψεκασμός δεν γίνει άμεσα, τότε συνιστάται η χρήση θερινού πολτού (οπωσδήποτε πριν το φούσκωμα των ματιών βλαστικό στάδιο Γ) σε συνδυασμό με πυρεθρίνες έτσι ώστε να περιοριστούν τα αυγά που εναποθέτουν τα ακμαία που διαχείμασαν.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι για να είναι αποτελεσματική η επέμβαση, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ηλιόλουστη και ζεστή μέρα (καθώς έτσι τα ενήλικα θα βρίσκονται πάνω στα δέντρα) και όταν η μέγιστη θερμοκρασία για 2-3 ημέρες ξεπερνά του 10ο C.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 122673

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>