Quantcast
Channel: Αργολικές Ειδήσεις
Viewing all 126370 articles
Browse latest View live

Κλειστός λόγω πτώσης βράχων ο γύρος της Αρβανιτιάς

$
0
0
Κλειστός λόγω πτώσης βράχων ο γύρος της Αρβανιτιάς
Ανακοίνωση εξέδωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου για την απαγόρευση διέλευσης στον γύρο της Αρβανιτιάς.

"Ενημερώνουμε ότι ο πεζόδρομος ΑΡΒΑΝΙΤΙΑ από την θέση «ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ» έως την πλατεία ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ παραμένει κλειστός λόγω πτώσης βράχων που καθιστά επικίνδυνη την διέλευση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΠΟΥΛΟΣ"


Δ. Κωστούρος: Από διάβρωση λόγω διαρροής αγωγού της ΔΕΥΑΝ η κατολίσθηση (βίντεο)

$
0
0
Δ. Κωστούρος: Από διάβρωση λόγω διαρροής αγωγού της ΔΕΥΑΝ η κατολίσθηση (βίντεο)
Στην σημερινή κατολίσθηση στον γύρο της Αρβανιτιάς αναφέρθηκε ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος όπου διευκρίνισε πως οφείλετε σε διαρροή αγωγού της δεξαμενής υδροδότησης που βρίσκεται στην Ακροναυπλία και στην διάβρωση που αυτή προκάλεσε.

Ο κύριος Κωστούρος αναφέρθηκε σε όλα όσα έχει κάνει η Δημοτική Αρχή αλλά και σε όσα πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Δείτε παρακάτω την δήλωση του κυρίου Κωστούρου:

2ος Δρόμος Κάστρου Άργους 2019

$
0
0
2ος Δρόμος Κάστρου Άργους 2019
Την Κυριακή στις 25 Αυγούστου 2019 ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων & Δρομέων Αργολίδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού -Υπεραποστάσεων (http://eoslmay.gr/) θα διοργανώσει για δεύτερη χρονιά τον «2ο Δρόμο Κάστρου Άργους». 

Μια αθλητική δρομική δραστηριότητα που σκοπό έχει να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής, με την σύνδεση δύο ιστορικών αρχαιολογικών χώρων: την Αρχαία Δειράδα και την «Λάρισα», το Κάστρο του Άργους .

Τοποθεσία-Χώρος Εκκίνησης: Προφήτης Ηλίας (Λόφος Ασπίδας), Άργος, Αργολίδας.

Ημερομηνία: Κυριακή 25/8/2019

Ώρα εκκίνησης: 08:30 π.μ.

Απόσταση: 11 χλμ.

Περιγραφή Διαδρομής: Ο αγώνας ξεκινάει από τον Προφήτη Ηλία στο Άργος, περιλαμβάνει ανάβαση στο κάστρο και επιστροφή. Αποτελείτε κυρίως από ασφάλτινη διαδρομή βατή με μικρού ποσοστού χώματος.

Τροφοδοσία: Θα υπάρξουν δυο σταθμοί τροφοδοσίας με νερό.

Χρονικό Όριο Αγώνα: Θα υπάρχει χρονομέτρηση και δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον αγώνα σε 100 λεπτά (1 ώρα και 40 λεπτά).

Παραλαβή Αριθμών: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται, έως και μια ώρα πριν την εκκίνηση, στο χώρο της αφετηρίας για την παραλαβή των αριθμών.

Έπαθλα: Σε όλους τους τερματίσαντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια. Οι τρεις πρώτοι άνδρες αθλητές γενικής κατηγορίας και οι τρεις πρώτες γυναίκες αθλήτριες γενικής κατηγορίας θα βραβευτούν με κύπελλο.

Κατάθεση δηλώσεων: Προθεσμία υποβολής δηλώσεων ορίζεται η Παρασκευή 23/08/2019 και περιορισμένος αριθμός την ημέρα του αγώνα. Οι διοργανωτές παρακαλούν για την έγκαιρη αποστολή των αιτήσεων συμμετοχής με όριο τις 200.

Κόστος συμμετοχής: Ορίστηκε στα 5 ΕΥΡΩ

Για να θεωρηθεί έγκυρη η εγγραφή σας θα πρέπει να καταβάλλετε τη συνδρομή συμμετοχής μέσω της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στον αριθμό λογαριασμού: 31493709005 (ΙΒΑΝ: GR8101103140000031493709005) - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ το αργότερο δύο (2) ημέρες μετά την υποβολή της ατομικής σας συμμετοχής:

Αιτήσεις Εγγραφής Δρομέων πατήστε ΕΔΩ

Πληροφορίες: Δημήτρης Βύρλας 6974481474 και Δημήτρης Σαμαρτζής 6978611666.

Εθελοντική Προσφορά: Στον 2ο Δρόμο Κάστρου Άργους, θα υπάρξει υποστήριξη από το 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους, τον Σύλλογο Αεροσφαίρισης Αργολίδας Wolf Pack και υγειονομική κάλυψη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Άργους και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας.

Ιατρική Εξέταση: Όλοι οι αθλητές / τριες οφείλουν να έχουν περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα αγωνισθούν με δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν τραυματισμό των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια του αγώνα. Όριο ηλικίας για τους δρομείς είναι το 18ο έτος. Οι αγωνιζόμενοι συναινούν στη λήψη φωτογραφιών για χρήση στον τύπο.

Η στιγμή της κατολίσθησης στο γύρο της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο (βίντεο)

$
0
0
Η στιγμή της κατολίσθησης στο γύρο της Αρβανιτιάς στο ΝΑΎΠΛΙΟ
 Τον τρόμο έζησαν οι δεκάδες λουόμενοι στην παραλία Αρβανιτιάς το πρωί της Τετάρτης 14 Αυγούστου 2019 όταν ξαφνικά ένας εκκωφαντικός θόρυβος κάλυψε την ησυχία και ξαφνικά ένα σύννεφο πυκνής σκόνης κάλυψε την πλαγιά την Ακροναυπλίας.

Δείτε παρακάτω την στιγμή της κατολίσθησης όπως την κατάγραψε η κάμερα

Μουσική εκδήλωση με «Πανσέληνο του Αυγούστου» στο Παλαμήδι (βίντεο)

$
0
0

Μουσική εκδήλωση με «Πανσέληνο του Αυγούστου» στο Παλαμήδι (βίντεο)
Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με την εφορεία Αρχαιοτήτων Ναυπλίου διοργανώνουν μια ακόμα μουσική βραδιά για όσους θέλουν να απολαύσουν την «Πανσέληνο του Αυγούστου» στο Παλαμήδι.


Για την εκδήλωση παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και η Έφορος Αρχαιοτήτων Άλκηστις Παπαδημητρίου καθώς και ο μαέστρος Θεοδόσης Αντωνιάδης, την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 στο Βουλευτικό.

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019, το Παλαμήδι γίνεται το Φεγγαρόκαστρο του Αύγουστου!

Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, οργανώνουν Συναυλία με τραγούδια και μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκη, την Παρασκευή 16 Αυγούστουστις 9 το βράδυ και μας καλούν όλους να ακολουθήσουμε το δρόμο της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου!

Ο Παναγής Μπαρμπάτης σε συνεργασία με το Θεοδόση Αντωνιάδηπαρουσιάζει μια συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη και το Μάνο Χατζιδάκι, συνοδεύοντας στο πιάνο τον τενόρο Αντώνη Κορωναίο, την mezzo soprano Ελένη Δάβου και τον Γιάννη Καρυτινό. Τους καλλιτέχνες πλαισιώνει το γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Ναυπλίου "Συμφωνία" υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη. Η επεξεργασία των μουσικών κειμένων είναι του Παναγή Μπαρμπάτη.

Έναρξη 21:00

Είσοδος Ελεύθερη

Τη Διοργάνωση της εκδήλωσης έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και Δήμος Ναυπλιέων - Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου από το «Πι» του λιμένος του Ναυπλίου, το ανοιχτό λεωφορείο θα μεταφέρει τους επισκέπτες δωρεάν στο Παλαμήδι.

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στην υδροδότηση του Ναυπλίου

$
0
0
 
Αποκαταστάθηκε η βλάβη στην υδροδότηση του Ναυπλίου
 Από την ΔΕΥΑΝ ανακοινώνεται ότι σήμερα 14/08/2019 και ώρα 13:10 η βλάβη που είχε επέλθει τις πρωινές ώρες στον κεντρικό αγωγό της Ακροναυπλίας, αποκατεστάθη.

Κατόπιν τούτου το αργότερο μέχρι τις 14:00 τη σήμερον θα έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στην πόλη.

Από την ΔΕΥΑΝ

Φιλικό του Οίακα Ναυπλίου με ομάδα του NCAA

$
0
0
Φιλικό του Οίακα Ναυπλίου με ομάδα του NCAA
 Έτοιμος για την Α2 είναι ο Οίαξ Ναυπλίου, ο οποίος μπαίνει στα «βάσανα» από τη Κυριακή 18 Αυγούστου, ενώ στις 25 του ίδιου μήνα θα δώσει και φιλικό με ομάδα του NCAA.

Αναλυτικά:

«Ο Οίαξ Ναυπλίου ανακοινώνει την ολοκλήρωση του αγωνιστικού και οργανωτικού σχεδιασμού καθώς και την έναρξη της προετοιμασίας τόσο της ανδρικής ομάδας, για την δύσκολη χρονιά που την περιμένει στην παρθενική συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας, όσο και των υπόλοιπων αγωνιστικών τμημάτων.

Οι αθλητές και το προπονητικό επιτελείο της ανδρικής μας ομάδας έχουν δώσει το πρώτο τους ραντεβού για την νέα σεζόν, την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 στο δημοτικό γήπεδο Ναυπλίου.

Την Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 στις 12:00μ.μ., η ανδρική ομάδα θα δώσει στο γήπεδό μας και τον πρώτο της φιλικό αγώνα με αντίπαλο το αμερικάνικο κολλέγιο «Oakland Golden Grizzlies» που αγωνίζεται στην Division 1 του NCAA. Ο αγώνας θα είναι «ανοιχτός» για τους φιλάθλους μας.

Η πρώτη συγκέντρωση των τμημάτων παίδων και εφήβων έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 και ώρα 20:30μ.μ., στο δημοτικό γήπεδο Ναυπλίου. Η προετοιμασία των εν λόγω τμημάτων θα υλοποιηθεί υπό τις οδηγίες των προπονητών τους Διαμαντή Φιλίνη και Λευτέρη Κοκκάλα καθώς και με την επίβλεψη του υπεύθυνου φυσικής κατάστασης της ανδρικής ομάδας Γιώργου Παπούλια.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή αγωνιστική σεζόν και υγεία σε όλους».

Στις 31 Αυγούστου η ορκωμοσία Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων στο Ναύπλιο

$
0
0
Στις 31 Αυγούστου η ορκωμοσία Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων στο Ναύπλιο
 Στις 31 Αυγούστου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 12:00 θα διεξαχθεί ορκωμοσία του δημάρχου Δημητρίου Κωστούρου και των μελών της νέας σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων .



Η ανακοίνωση: 

Μετά την επικύρωση της εκλογής και την ανακήρυξη του επιτυχόντος συνδυασμού και των επιλαχόντων συνδυασμών, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 501/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου στο χώρο του Βουλευτικού, στις 31 Αυγούστου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 12:00, σε δημόσια συνεδρίαση να διεξαχθεί η προβλεπόμενη ορκωμοσία του δημάρχου Δημητρίου Κωστούρου και των μελών της νέας σύνθεσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους, τυπικά, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Άλκηστις Παπαδημητρίου: Είμαστε περήφανοι για την επισκεψιμότητα σε Μυκήνες και Επίδαυρο (βίντεο)

$
0
0
Άλκηστις Παπαδημητρίου: Είμαστε περήφανοι για την επισκεψιμότητα σε Μυκήνες και Επίδαυρο (βίντεο)
Για την αύξηση των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας που σημειώθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αναφέρθηκε σε συνετευξη της στις Αργολικές Ειδήσεις η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Αλκηστις Παπαδημητρίου.

Το α' τετράμηνο του 2019, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 10,3% και κατά 11,1% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,4%.

Στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, οι Μυκήνες και η Επίδαυρος.

Η κυρία Παπαδημητρίου μίλησε για την μη συμμετοχή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και άφησε αιχμές για πολιτικές τοποθετήσεις στις οποίες δεν συμμετέχει. 

Δείτε τι δήλωσε στην κάμερα των Αργολικών Ειδήσεων η κυρία Παπαδημητρίου:

Εξασθενούν οι βοριάδες - Επιδείνωση με βροχές στα Βόρεια

$
0
0
Εξασθενούν οι βοριάδες - Επιδείνωση με βροχές στα Βόρεια
 Σημαντικά αναμένεται στη διάρκεια της μέρας να εξασθενήσουν οι πολύ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Δυτικοί άνεμοι εντάσεων έως πέντε μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά.

Από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης ωστόσο στο Βόρειο Ιόνιο, στην Κεντρική Μακεδονία, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες και στη Βόρεια Εύβοια θα επικρατήσουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, ενώ βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως έξι μποφόρ θα επικρατήσουν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα από αύριο Πέμπτη, 15 Αυγούστου, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Την Πέμπτη θα επηρεαστούν, από τις μεσημβρινές ώρες η δυτική και η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και σταδιακά η ανατολική Μακεδονία. Τη νύχτα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Την Παρασκευή, από τις απογευματινές ώρες, θα επηρεαστούν η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική), η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, και αργά το βράδυ οι Σποράδες και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Νέες αφίξεις φλαμίνγκο στο Ναύπλιο

$
0
0
Νέες αφίξεις φλαμίνγκο στο Ναύπλιο
Δύο φλαμίνγκο έκαναν την εμφάνιση τους στον υδροβιότοπο Ναυπλίουτην Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019.
Το ροζ τους φτέρωμα τους προσδίδει μία μαγεία στην όψη. Παρά τη – φαινομενικά – λεπτεπίλεπτη φύση τους, όμως, τα φλαμίνγκο είναι από τα πιο σκληροτράχηλα πουλιά που καταφέρνουν να ζουν εκεί που κάθε έμβιος οργανισμός πεθαίνει...
Με το πέρασμα των αιώνων, όλα τα είδη των φλαμίνγκο έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορούν να ζήσουν σε κάποια από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα του πλανήτη, όπως καυστικές λίμνες, λιμνοθάλασσες με υψηλή συγκέντρωση χλωριούχου νατρίου ή αλυκές σε μεγάλο υψόμετρο.
Ένα από τα είδη του, το μικρό φλαμίνγκο (ή φοινικόπτερος ο ελάσσων) έχει οδηγήσει στα άκρα αυτό που θα έλεγε κανείς «vivere pericolosamente», το ζην επικινδύνως: Οι περισσότερες αποικίες τους απαντώνται στις υπέρ αλκαλικές λίμνες της Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος στην Αφρική, όπου ανθίζουν τα μικροσκοπικά κυανοπράσινα φύκια (κυανοβακτήρια) – που αποτελούν την τροφή τους. 
Τα δηλητηριώδη αυτά κυανοφύκη απελευθερώνουν χημικές ουσίες που, στα περισσότερα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, μπορούν να προκαλέσουν μοιραία βλάβη στα κύτταρα, το νευρικό σύστημα και το ήπαρ.
Σε αντίθεση με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, όμως, το μικρό φλαμίνγκο μπορεί να καταναλώσει ατελείωτες ποσότητες κυανοβακτηρίων χωρίς να πάθει το παραμικρό – πλην του χρωματισμού του φτερώματός τους με το χαρακτηριστικό ροζέ χρώμα, προερχόμενου από μία χρωστική ουσία που περιέχεται στο συγκεκριμένο φύκι.
Δύο από τα αγαπημένα, τοξικά οικοσυστήματα των μικρών φλαμίνγκο είναι η λίμνη Μπογκόρια στην Κένυα και η λίμνη Νάτρον στην Τανζανία. Περιβάλλοντα απολύτως εχθρικά για οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής – τα νερά της Νάτρον δε, μπορούν να «εξαϋλώσουν» ακόμη και το ανθρώπινο δέρμα...
Για τα φλαμίνγκο όλα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα. Είναι μία κανονικότητα. Το ιδιαιτέρως σκληρό δέρμα και το ύψος των ποδιών τους αποτρέπει τα εγκαύματα. Μπορούν να πιουν νερό σε σχεδόν θερμοκρασία βρασμού, από πηγές, θερμοπίδακες και λίμνες. Ενώ αν δε βρουν πόσιμο (γλυκό) νερό, έχουν την ικανότητα να το «φιλτράρουν», μέσω ενός συστήματος αδένων στο κεφάλι τους, αφαιρώντας το αλάτι και αποβάλλοντάς το από τη ρινική κοιλότητα.
Τα φλαμίνγκο είναι εξαιρετικά ανθεκτικά πλάσματα και ζουν έως και πενήντα χρόνια. Είναι μονογαμικά, ζουν σε τεράστιες αποικίες εκατομμυρίων – κάτι που ευνοεί την αναπαραγωγή τους αλλά και αποτελεί «ασπίδα» προστασίας από τους θηρευτές τους, όπως ύαινες και τσακάλια, τα οποία, λόγω μαζικότητας, δεν μπορούν να εστιάσουν στη μονάδα για να επιτεθούν...
.

Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες (βίντεο)

$
0
0
 Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
 Oλονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος. 

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια. Ατέλειωτο μαύρο τοπίο αποκαλύπτει η σημερινή μέρα στην Κεντρική Εύβοια
Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά. Χρ. Στυλιανίδης: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πλέον κάτι το χειροπιαστό
Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης. Ο κ Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκλιδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, ενώ στην περιοχή παραμένουν τρία ασθενοφόρα. Τα παραπάνω αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τονίζει επίσης ότι δεν είχαμε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό που να οφείλεται στην πυρκαγιά στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι Παναγιές της Αργολίδας

$
0
0
Οι Παναγιές της Αργολίδας
 Η Αργολίδα είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τον παρελθόν της, κρατώντας ανάγλυφα τα χνάρια της ιστορίας της και μέσα από τις εκκλησίες. Κάποιες από αυτές αποτελούν λαμπρά αρχιτεκτονήματα από το 10ο αιώνα και έπειτα, ενώ πολλές από αυτές είναι αφιερωμένες στην Παναγία μας.

Δείτε παρακάτω ένα μικρό αφιέρωμα (από ότι μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε), σε ξωκλήσια, μοναστήρια και ενοριακούς ναούς της Αργολίδας που φέρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το όνομα ή Θεοτοκονύμια - Προσωνυμία της Παναγίας. Φυσικά δεν γιορτάζουν όλες τον Δεκαπενταύγουστο
Η Παναγία Φαρμακά

Ανάμεσα στα βράχια μιας ελατοσκέπαστης νότιας πλαγιάς του Φαρμακά, στο νομό Αργολίδαςκαι πάνω από το χωριό Γυμνό, βρίσκεται το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας Φαρμακά.

Σε σημείο δυσπρόσιτο του βουνού, όπου φυτρώνουν πολλά φαρμακευτικά βότανα, απ’ όπου προήλθε κι η ονομασία της, η Παναγία Φαρμακά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα πολιτισμού στην περιοχή.

Η Παναγία Φαρμακά είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο, έχει διαμορφωθεί σε φυσικό κοίλωμα του βράχου, ένα μέρος του όποίου έχει μετατραπέι σε Αγία Τράπεζα.

Η ακριβής ίδρυση της Παναγίας Φαρμακά δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αν και σύμφωνα με τηνπαράδοση, αναφέρεται πως αρχικά σε σπηλιά που έχει χτισμένη την είσοδό της, και βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι, υπήρξε ασκητήριο από το 13ο αιώνα.

Το 1822, μετά την καταστροφή της Χίου, ο κηνυγημένος τότε ιερομόναχος Κύριλλος Τρεχάκης έφτασε στην Παναγία Φαρμακά μαζί με τον αδερφό του, κι έμεινε για 6 χρόνια. Σήμερα οι ντόπιοι στο Γυμνό, θυμούνται τον τελευταίο καλόγερο να κατοικεί εκεί, λίγο πριν τη γερμανική κατοχή.
Η Παναγία Καρυάς

Η Παναγία Καρυάς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων στο Αρτεμίσιο, κοντά στο χωριό της Καρυάς στην Αργολίδα.

Το εκκλησάκι που λειτουργούσε σαν μοναστήρι μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, έχει πανοραμική θέα στον αργολικό κάμπο ως τα νησιά του αργολικού.

Η Παναγία Καρυάς τοποθετείται στη βυζαντινή περίοδο, το 14ο αιώνα, και ήταν χτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό, κατά πάσα πιθανότητα της Αρτέμιδος στον οποίο ο Αγαμέμνονας έκρυψε τις Καρυάτιδες πριν πάνε στη Λακωνία.

Τέσσερις αρχαίες κολόνες με κιονόκρανα, πάνω από 2 μέτρα η κάθε μία, στήριζαν εσωτερικά το ναό, ο οποίος ήταν αγιογραφημένος.

Τη δεκαετία του 1960, οι τοπικοί φορείς τον επισκεύασαν και σήμερα, υπάρχει σταυρόσχημος ναός που αντικατέστησε το βυζαντινό.

Ο σημερινός ναός έχει σχήμα μονόκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής και στο εσωτερικό του, έχει λίγες φορητές εικόνες.

Για να φτάσει ο επισκέπτης στην Παναγία Καρυάς, πρέπει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι περίπου μίας ώρας, διασχίζοντας νότια τον οικισμό της Καρυάς και καταλήγοντας στο προαύλιο της μονής περιστοιχισμένο από λεύκες, καρυδιές, πλατάνια, καστανιές, αμυγδαλιές και κυπαρίσσια, όλα φυτεμένα από τους καλόγερους που έμεναν εκεί. Στο εκκλησάκι οδηγείται κανείς και από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μετά από 10 λεπτά οδήγησης.

Στη δυτική πλευρά του προαυλίου της Παναγίας Καρυάς υπήρχαν τα κελιά, στα οποία διέμεναν μοναχοί μέχρι τη δεκαετία του 1940.
Κοίμηση Θεοτόκου Σκοτεινής 

Η Κοίμηση Θεοτόκου Σκοτεινής στην Αργολίδα είναι μια εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου χωριού και ανεγέρθηκε το 1901 με συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής. Επί Κατοχής, η εκκλησία πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, αλλά η φωτιά σταμάτησε όταν έφτασε μπροστά στο τέμπλο.

Τα τελευταία χρόνια η Κοίμηση Θεοτόκου Σκοτεινής έχει ανακαινιστεί μετά από ενέργειες της εκκλησιαστικής επιτροπής και με την οικονομική βοήθεια Σκοτεινιωτών μεταναστών του εξωτερικού. Η χάλκινη επένδυση της σκεπής και η χρήση του μαρμάρου στο δάπεδο του ναού είναι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών.

Εκτός της εκκλησίας της Κοίμησης Θεοτόκου Σκοτεινής, ο επισκέπτης στην περιοχή μπορεί να απολαύσει και άλλα επτά μικρά γραφικά ξωκκλήσια, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Θεοδώρου. Στα περισσότερα από αυτά τελείται συνήθως λειτουργία την μέρα της αντίστοιχης γιορτής.

Κοίμηση Θεοτόκου Πλατανίτη

H Κοίμηση Θεοτόκου Πλατανίτη είναι μια εκκλησία στο νομό Αργολίδας που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ομώνυμου χωριού, αριστερά του δρόμου που ενώνει την Αγία Τριάδα με τοΑνυφί.

H Κοίμηση Θεοτόκου Πλατανίτη είναι μια σταυρεπίστεγη εκκλησία που πιθανότατα χτίστηκε 12ο αιώνα, λόγω των πολλών ομοιοτήτων με τις εκκλησίες στην Αγία Τριάδα και το Ηραίο. Στην τοιχοποιία του ναού και ειδικότερα στους εξωτερικούς τοίχους υπάρχει αρχαίο οικοδομικό υλικό, ενώ ο τοίχος που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ναού έχει υποστεί ένα μεγάλο ράγισμα, πιθανότατα από κάποιο σεισμό.

Στο εσωτερικό της Κοίμησης Θεοτόκου Πλατανίτη, λόγω της ύπαρξης επιχρίσματος δεν σώζονται αγιογραφίες από την ίδρυσή του.
Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου

Η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου στην Αργολίδα βρίσκεται κοντά στο Λυγουριό, ανάμεσα στα χωριά Αδάμι και Κολιάκι και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου.

Η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου (ή Παναγία του Καλαμίου) που είναι περικυκλωμένη από πυκνή ορεινή βλάστηση, ιδρύθηκε τα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα, αν και φαίνεται πως υπήρχε νωρίτερα μοναχικός βίος με απομονωμένους ασκητές.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου οφείλει την προσωνυμία της στο τόπο καταγωγής των πρώτων μοναχών της, που ήταν η Καλαμάτα της Μεσσηνίας. Η δεύτερη εκδοχή συνδέει την ονομασία του μοναστηριού με το παρακείμενο βουνό Καλάμι ή Καλαμάνι.

Η Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου λειτουργούσε ως ανδρική μέχρι τη διάλυσή της το 1834 διότι είχε λιγότερους από έξι μοναχούς, κατώτατο αριθμητικό όριο για την διατήρηση ενός μοναστηριού. Από το 1972 το μοναστήρι λειτούργησε ξανά, αλλά φιλοξενώντας γυναικείες αδελφότητες.

Από τα κτίσματα των παλαιών μοναχών σώζεται σήμερα μόνο ο μικρός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το συνεχόμενο σε αυτόν πρόκτισμα.

Στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμίου φυλάσσονται άγια λείψανα του Αγίου Νήφωνος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων ιατρών Κοσμά και Δαμιανού, του νεοφανούς Αγίου Αρσενίου του Παρίου των Χοζεβιτών Αγίων μαρτύρων, του Αγίου Αθανασίου, επισκόπου Χριστιανουπόλεως και της Αγίας Μελάνης της Ρωμαίας.

Ο κυρίως ναός είναι της Κοίμησης Θεοτόκου και γιορτάζεται στις 23 Αυγούστου, οπότε και γίνεται πανηγύρι.

Ιδιαίτερα ονομαστά είναι τα χειροτεχνήματα των μοναχών, όπως αγιογραφίες, χρυσοκέντημα και σκαλιστά σε μάρμαρο.
Η Παναγία Κεφαλαριώτισσα

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άργος, στο χωριό Κεφαλάρι του νομού Αργολίδας, συναντάται ηΠαναγία Κεφαλαριώτισσα, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει πέντε μέρες μετά το Πάσχα.

Η Παναγία Κεφαλαριώτισσα, γνωστή κι ως ναός της Ζωοδόχου Πηγής του Κεφαλαρίου, στεγάζεται στο κέντρο του χωριού, χτισμένη πάνω από τις ζωηρές πηγές του ποταμού Ερασίνου, και με ένα παράπλευρο κοίλωμα του βράχου της να έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι. Αυτό το τμήμα του ναού, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που προχωραεί στο βάθος του σπηλαίου, θυμίζοντας στέγη καθεδρικού ναού, ενώ καθώς συνεχίζει να διασχίζει το στόμιο του σπηλαίου, βρίσκει τοποθετημένες περιμετρικά παλιές εικόνες διάφορων αγίων.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, η Παναγία Κεφαλαριώτισσα χτίστηκε το 1634, όπου πιθανολογείται και η εύρεση της εικόνας της Παναγίας, ενώ καταστράφηκε το 1918, μετά από πυρκαγιά εξαιτίας της μπαρουταποθήκης που υπήρχε κρυμμένη στις φυλλωσιές της περιοχής. Από αυτήν την τρομερή πυρκαγιά σήμερα έχει διασωθεί μόνο η Αγία Τράπεζα. Η εκκλησία τελικά αναστηλώθηκε το 1928 από μετανάστες Αργείους.

Στα τοιχώματα του σπηλαίου για το προσκύνημα στην Παναγία Κεφαλαριώτισσα μπορείτε ναδιακρίνεται κόγχες, που μάλλον φιλοξενούσαν αναθήματα κατά την αρχαιότητα.

Το βράδυ η εκκλησία της Παναγίας Κεφαλαριώτισσας φωτίζεται, ακτινοβολώντας ένα μπλε περίγραμμα στους βράχους της. Με αφορμή την επίσκεψή σας στην εκκλησία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλαρίου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντί της.
Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους

Η Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους αποτελεί το μοναδικό μνημείο της Βυζαντινής εποχής που διασώθηκε ακέραιο στην πόλη του Άργους της Αργολίδας.

Η παράδοση θέλει την Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους να ιδρύθηκε πριν από το 10ο αιώνα, αφού εκεί ενταφιάστηκε ο Άγιος Πέτρος. Έχει θεμελιωθεί πάνω σε βάση αρχαίου οικοδομήματος και στην τοιχοποιία του έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά από τα γύρω αρχαία ερείπια.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους έχει σχήμα του εγγεγραμμένου σταυροειδή με τρούλο, ενώ υπάρχει επιτάφια στήλη που παριστάνει άνδρα και παιδί να στέκονται όρθιοι μπροστά σε βωμό.

Στα χρόνια της Επανάστασης, όταν ο Δράμαλης, το έτος 1822, είχε στρατοπεδεύσει στον αργολικό κάμπο, στην Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους και στα γύρω αμπέλια οχυρώθηκαν οι αγωνιζόμενοι Έλληνες για αντιπερισπασμό. Επίσης εκεί, έγινε η υποδοχή για τους πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης.

Η καλλιέργεια αμπελιών στη γύρω περιοχή είχε δώσει, παλιότερα, στην Κοίμηση της Θεοτόκου Άργους και το προσωνύμιο Παναγία η Αμπελούσα.
Κοιμήσεως Θεοτόκου Κιβερίου

Ο Ιερός ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Κιβερίου, βρίσκεται στο χωριό Κιβέρι του Δήμου Άργους Μυκηνών εορτάζει στις 15 Αυγούστου και μάλιστα η εικόνα του ναού χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Κοίμηση Θεοτόκου Άριας

Η Κοίμηση Θεοτόκου Άριας στην Αργολίδα είναι η κεντρική εκκλησία στον οικισμό της Άριας, μόλις τρία χιλόμετρα από την πόλη του Ναυπλίου.

Η Κοίμηση Θεοτόκου Άριας είναι χτισμένη το1866 επάνω σε προϋπάρχοντα παλαιοχριστιανικό ναό βυζαντινού ρυθμού. Το τέμπλο της που είναι από μάρμαρο, κατασκευάστηκε το 1893.

Την παραμονή του δεκαπενταύγουστου, η Κοίμηση Θεοτόκου Άριας πανηγυρίζει με εσπερινό και μετά ακολουθεί λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλη την κωμόπολη προς ευλογία των ντόπιων. Ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία.

Παναγίτσα Ναυπλίου

Η Παναγίτσα Ναυπλίου είναι μια μικρή εκκλησία στο Ναύπλιο της Αργολίδας, στο μέσο του γύρου της Αρβανιτιάς.

Χτισμένη πάνω στα βράχια της Ακροναυπλίας από το Σπήλιο Παναγιωτόπουλο το 1850, η Παναγίτσα Ναυπλίου (ή Παναγία της Σπηλιάς για άλλους), είναι από τους πλέον αγαπημένους ναούς των Ναυπλιωτών που απολαμβάνουν τον περίπατό τους διανύοντας τον πλακόστρωτο πεζόδρομο μήκους ενός χιλιομέτρου που οδηγεί στην πλατεία της Aρβανιτιάς.

Για να προσεγγίσει ο επισκέπτης το ναό της Παναγίτσας Ναυπλίου, περνάει τo φρούριο του Τόρου, στη δυτική στροφή για την Αρβανιτιά και ανεβαίνει λίγα σκαλιά. Η θέα από το σημείο αυτό προς τον Αργολικό κόλπο είναι μοναδική, κυρίως τη στιγμή που ο ήλιος βασιλεύει, και από εκεί φαίνονται το Μπούρτζι, η Νέα Κίος και το Κιβέρι.
Παναγία του Κάστρου στο Άργος

Στη νοτιοανατολική γωνία του εσωτερικού περίβολου της Ακρόπολης της Λάρισας στο Άργος, έχει διασωθεί ερειπωμένη μικρή εκκλησία των βυζαντινών χρόνων, η Παναγία του Κάστρου.

Η λαϊκή ανάμνηση διέσωσε πως η Παναγία του Κάστρου ήταν αφιερωμένη στην Παναγία τη Γιάτρισσα, και σ’ αυτό συνηγορεί επιγραφή που βρέθηκε το 1928 και αναφέρει πως ο ναός κτίσθηκε επί Μανουήλ Κομνηνού.

Πάνω στο επίχρισμα του βόρειου τοίχου της εκκλησίας της Παναγίας του Κάστρου, ο χρόνος δεν κατάφερε να εξαλείψει ίχνη τοιχογραφιών που μαρτυρούν πως ήταν διακοσμημένη.

Σε αρχαίες πέτρες έχει στηριχτεί ο νότιος τοίχος της εκκλησίας, όπως έγινε και με το μεσαιωνικό κάστρο το οποίο θεμελιώθηκε πάνω στην Ακρόπολη της Λάρισας. Η θέα από εκεί ψηλά είναι μοναδική βλέποντας τα σπίτια του Άργους, στα θεμέλια των οποίων έχουν κρατηθεί μυστικά ζωής για περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Ένα Θρόνι της Παναγίας στο Όρος Αραχναίο

Ανάμεσα, λοιπόν, σε δύο ψηλές κορυφές του όρους Αραχναίο (τον “Παπακώστα” στα 1.199 μέτρα και την “Τραπεζώνα” 1.139 μέτρα), στέκεται το Αραχναίο, ένα περήφανο αρβανιτοχώρι, το οποίο στέκει αιώνες ανάμεσα στα βουνά αψηφώντας το ερημικό και άγριο τοπίο που το αγκαλιάζει.

Αναφέρεται ότι στην κορυφή του όρους Μαυροβούνι ή Αρνάς κατά την αρχαιότητα, άναψε η φωτιά (φρυκτωρία) με την οποία αναγγέλθηκε στις Μυκήνες η άλωση της Τροίας. Πάνω σε αυτή την κορυφή υπήρχαν βωμοί του Δία και της Ήρας και κάπου εκεί ξεκινά να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας του τόπου αυτού.

Το Αραχναίο ή Χέλι έχει πολύ μακρινό παρελθόν, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες φαίνεται ο οικισμός να έχει ζωή αρκετών αιώνων. Δε γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία της ίδρυσης του οικισμού, αλλά υπάρχει μία αναφορά για μετοίκηση κάποιων Αρβανιτών από τον Αργολικό κάμπο στο “Χέλι” το 1463, σε έναν οικισμό που προϋπήρχε. (Για την ιστορία του τόπου αυτού μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ανατρέξει στην μελέτη του Παν. Μπιμπή, Το Χέλι και η συμβολή του στους Αγώνες του Έθνους, Άργος 2002).
Για εκείνο όμως που μπορεί ο τόπος αυτός να σεμνύνεται και να καυχάται είναι ο πολύτιμος πνευματικός θησαυρός του, η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Ταλαντιώτισσας και η Παλαιά και Νέα Μονής Ταλαντίου, όπου η Κυρία Θεοτόκος έστησε το θρονί της εδώ και αιώνες, και μέχρι σήμερα ευλογεί, σκέπει και φυλάττει τον ευλογημένο αυτόν τόπο και τους ευσεβείς κατοίκους της, θαυματουργόντας και ελεόντας, γινόμενη πηγή ιαμάτων.Την Παλαιά Μονή Ταλαντίου ο επισκέπτης του Αραχναίου θα τη συναντήσει στην αρχή του δρόμου που οδηγεί από το Αραχναίο προς το Λυγουριό. Η Νέα Μονή βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του χωριού από το Ναύπλιο. Η ιστορία τους είναι μακραίωνη και είναι ένας ακόμη λόγος που ενισχύει το επιχείρημα για την ύπαρξη του χωριού στο ίδιο σημείο για αρκετούς αιώνες.

Συγκεκριμένα στο ανατολικό άκρο του χωριού και ακριβώς μετά τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί από το Αραχναίο στο Λυγουργιό, βρίσκεται το πρώτο καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταλαντίου, το μόνο που έχει διατηρηθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ο ναός είναι χτισμένος με απλή λιθοδομή και είναι σταυρεπίστεγος με τετράγωνο τρούλο, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στη δυτική πλευρά του ναού βρίσκεται και η μοναδική του θύρα, ενώ ένας κεραμοπλαστικός διάκοσμος και οδοντωτή ταινία περιβάλλουν το τόξο και συνεχίζουν δεξιά και αριστερά από τη θύρα.

Στο εσωτερικό του ναού σώζονται όχι τόσο καλά διατηρημένες αγιογραφίες, οι οποίες μάλλον υποδεικνύουν την εργασία τεχνίτη της Κρητικής Σχολής του 16ου αιώνα. Δεν έχει σωθεί η κτητορική επιγραφή, αλλά από την τοιχοποιία και ειδικά από το σωζόμενο διάκοσμο, συμπεραίνει κανείς ότι έχει χτιστεί μέσα στους Βυζαντινούς χρόνους. Ίσως ο τρούλος να ανήκει σε μεταγενέστερους χρόνους από την κτίση του ναού.

Στο παρεκκλήσι που έχει προσκολληθεί στο ναό έχει διασωθεί τοιχογραφία Αγίας με επιγραφή Α.Κ., πιθανόν της Αγίας Κυριακής, αν και οι κάτοικοι παραμένουν να το αποκαλούν το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, επηρεασμένοι ίσως από κάποια παράδοση, ιστορία ή γεγονός, που όμως δεν είναι γνωστό στις μέρες μας.

Το 1761, όπως μας πληροφορούν οι πηγές, οι μοναχοί μετοίκησαν από την Παλαιά στη Νέα Μονή. Ο ηγούμενος Χελιώτης Γρηγόριος Κουκινιώτης φρόντισε για την ανάπτυξή της. Το 1841, σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα ανακαινίστηκε όλη η βόρεια πλευρά του. Αρχικά η μονή είχε τη μορφή παραλληλόγραμμου συγκροτήματος, τώρα η δυτική πλευρά έχει κατεδαφιστεί και μόνο μια πέτρινη κολώνα, η οποία στήριζε το εξωτερικό χαγιάτι έχει απομείνει. Το μικρό καθολικό στο κέντρο του αύλειου χώρου αποτελεί σταυρεπίστεγο κτίσμα με ημικυκλική αψίδα στο ιερό. Στη δυτική πλευρά του υψώνεται ένα δίλοβο καμπαναριό, τα τόξα του οποίου στηρίζονται στο μέσον με κιονίσκο που στέφεται με κιονόκρανο. Εσωτερικά, έχει διακοσμηθεί με αγιογραφίες, δίχως όμως να έχει διασωθεί κτητορική επιγραφή που θα αποκάλυπτε το όνομα του ζωγράφου που εργάστηκε εδώ.

Η προσφοράς της, πνευματική και υλική, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, των επαναστατικών χρόνων, αλλά και της ιδρύσεως του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη, αρκεί να αναφέρουμε πως υπήρξε από τους μεγάλους χορηγούς για την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου σχολείου από τον Κυβερνήτη Ιω. Καποδίστριας. Το 1892 όμως ελλείψει μεγάλης αδερφότητος η μονή συγχωνεύτηκε για δέκα περίπου χρόνια με τις μονές Ταξιαρχών και Αγνούντος της Επιδαύρου. Το 1933 ενώθηκε με τη μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, στην οποία υπάγεται μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται έργα ανακαίνισης της μονής και καταβάλλεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσει κάτω από την αδιάκοπη μέριμνα της αδερφότητας του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως η εφέστιος και θαυματουργός εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, φυλάσσεται τα τελευταία χρόνια στον Ναό του χωριού με την ευχή όταν ο Θεός επιτρέψει και εγκατασταθεί μόνιμη αδερφότητα στην Μονή να επιστρέψει στο θρονί της, και από εκεί να ευλογεί ως οικονόμος και έφορος της Μονής, αλλά και όλης της περιοχής.

Παναγία Κατακεκρυμμένη Καραθώνας

Η Παναγία Κατακεκρυμμένη Καραθώνας είναι ένα εκκλησάκι στην ομώνυμη παραλία τηςΑργολίδας, 5 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ναυπλίου.

Από τα παλιότερα ασκητήρια της περιοχής, η Παναγία Κατακεκρυμμένη Καραθώνας είναι χτισμένη στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, σε ένα επιβλητικό σημείο με θέα την παραλία της Καραθώνας και τα χωράφια που βόσκουν τα λίγα πρόβατα της περιοχής. Δίπλα από την εκκλησία, οι λάτρεις της αναρρίχησης επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ.

Το εκκλησάκι της Παναγίας Κατακεκρυμμένης Καραθώνας θυμίζει μικρό κάστρο, καθώς διαθέτει πολεμίστρες που χρησίμευαν για να προφυλάσσονται οι μοναχοί από ανεπιθύμητους επισκέπτες και εχθρούς.

Μόλις ο επισκέπτης ανέβει τα σκαλιά που οδηγούν στο προαύλιο της εκκλησίας, μπορεί να ξαποστάσει στα παγκάκια, ατενίζοντας τον ορίζοντα και να μαγευτεί από τον ορεινό όγκο που βρίσκεται από πάνω του. Αριστερά πριν τον κυρίως ναό, υπάρχει χώρος για το άναμα των κεριών, ενώ στο εσωτερικό της εκκλησίας διακρίνονται λίγες φορητές εικόνες, κάποιες καρέκλες και ένα απλό τέμπλο σκεπασμένο από κεραμίδια, ώστε να μη πέφτει πάνω του το νερό από τις ρωγμές των βράχων. Λέγεται ότι η σήραγγα πίσω από το ιερό καταλήγει στην άλλη πλευρά του βουνού, ενώ σε κρύπτη εντός του ιερού έχουν βρεθεί παλιές εικόνες αλλά και μια κασέλα με οστά τα οποία προφανώς ανήκουν σε κάποιον μοναχό που ζούσε εκεί.

H Παναγία Κατακεκρυμμένη Καραθώνας κάποτε ήταν μετόχι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Καραθώνα και αν και αποτέλεσε καταφύγιο μοναχισμού, τα 1600 περίπου εγκαταλείφθηκε. Σήμερα στέκει αγέρωχη και συνάμα κρυμμένη πάνω από τα νερά του αργολικού κόλπου.

Αγία Μονή Άριας

Η Αγία Μονή Άριας στην Αργολίδα είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Άριας, σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από τον οικισμό της και 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Nαυπλίου.

Aποτελεί έναν από τους σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδους με τέσσερις κίονες και διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Η Αγία Μονή Άριας, επί Φραγκοκρατίας και επί Ενετοκρατίας είχε ειδικά προνόμια από τους εκάστοτε επισκόπους και παρέμενε σε χέρια Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών, ενώ στην Τουρκοκρατία παραχωρήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως μετόχι του Πανάγιου Τάφου.

Σύμφωνα με την επιγραφή που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, ο ναός αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Nαυπλίου Λέοντα από το 1149.

Το καθολικό της Αγίας Μονής Άριας συνιστά λαμπρό δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ενώ έχει ανεγερθεί πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού ναού.

Πολλά μέλη του αρχαίου ναού έχουν ενσωματωθεί στο κτίριο του καθολικού της Αγίας Μονής Άριας, ενώ στην πίσω πλευρά του κτιρίου ακόμα και σήμερα, είναι εμφανή κιονόκρανα και κίονες στο έδαφος.

Η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού που υπάρχει στο ναό, βρέθηκε το 1920, πίσω από το ιερό της εκκλησίας από τον Ελληνοαμερικάνο Θεόδωρο Ρογκόπουλο, ο οποίος έφτασε στο Ναύπλιο ύστερα από όνειρο που είδε.

Μία από τις 4 πηγές στην Άρια που καταλήγουν υπόγεια νερά είναι η πηγή του μοναστηριού τηςΑγίας Μονής Άριας και βρίσκεται έξω από τον περίβολο της μονής. Oρισμένοι ταυτίζουν την πηγή αυτή με την αρχαία Kάναθο που σύμφωνα με τη μυθολογία, λουζόταν κάθε χρόνο η θεά Ήρα για να αποκτά τη χαμένη της νιότη και την παρθενιά της.

Παναγία Πορτοκαλούσα

Ο ναός της Παναγίας Πορτοκαλούσας (ή Κατακεκρυμμένης) στην Αργολίδα είναι μια εκκλησία που συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά διατηρητέα μνημεία του Άργους, ανήκει στο Δήμο Άργους-Μυκηνών και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Λάρισας Άργους, επάνω στο βράχο.

O ναός ιδρύθηκε το 1700, στο ίδιο σημείο που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο Ναός της Ήρας.

Ο ναός της Παναγίας Πορτοκαλούσας διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, αφού λειτούργησε το πρώτο σχολείο του Άργους το 1798, ενώ εξακολούθησε να λειτουργεί και μετά το τέλος της Επανάστασης του 1821. Επίσης, λειτούργησε ως καταφύγιο για τον άμαχο πληθυσμό μετά την ήττα των Ελλήνων στον Ξεριά και το 1822, στον χώρο του Ναού ιδρύθηκε το πρώτο νομισματοκοπείο, το οποίο όμως δε λειτούργησε ποτέ, αφού κλάπηκαν τα νομίσματα.

Ο επισκέπτης της Παναγίας Πορτοκαλούσας μπορεί να δει σημαντικά ιεράκειμήλια, όπως ένα Ευαγγέλιο έκδοσης Βενετίας (1776) και δύο εικόνες, μία των Εισοδίων της Θεοτόκου (1705) και της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.

Την ονομασία Παναγία Πορτοκαλούσα την οφείλει σε ένα παλιό αργείτικο έθιμο, σύμφωνα με το οποίο οι Αργείοι έριχναν πορτοκάλια στα νιόπαντρα ζευγάρια την ημέρα των Εισοδίων της Παναγίας, που γιορτάζονται στις 23 Νοεμβρίου. Μάλιστα, οι νιόπαντροι έπρεπε να ανέβουν με τα πόδια στο λόφο.

Ο Ναός της Παναγίας Πορτοκαλούσας, από τον οποίο πέρασε και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, επίσης ονομάζεται και ναός της Κατακεκρυμμένης, από την παλιά εικόνα που ήταν κρυμμένη στη σπηλιά του βράχου και η οποία βρέθηκε από θαύμα. Μια ισχυρή λάμψη μέσα στη νύχτα οδήγησε τους χριστιανούς στη σπηλιά, όπου βρήκαν την εικόνα και αποφάσισαν να χτίσουν εκεί εκκλησία.

Η εικόνα που φυλάσσεται σε ξυλόγλυπτο κουβούκλιο, είναι μια «δίφυλλη» δημιουργία που στο αριστερό φύλλο εικονίζεται η Παναγία Γλυκοφιλούσα και στο δεξιό φύλλο υπάρχει η ίδια επικάλυψη και η επιγραφή Αγίου Δημητρίου του Νέου, αλλά σε δεύτερο επίπεδο (στο βάθος) υπάρχουν δύο ανάγλυφεςμορφές. Πιθανότατα και με βάση την επιγραφή, η μία ανάγλυφη μορφή παριστάνει το Νεομάρτυρα Δημήτριο και η άλλη τον Οσιομάρτυρα Παύλο. Οι εικόνες στο εσωτερικό του ναού είναι χωρίς μάτια, αφού οι Τούρκοι συνήθιζαν να τις βεβηλώνουν κατά αυτό τον τρόπο.

Τίμια Ζώνη

Ο ιερός ναός της Τίμιας Ζώνης στην Αργολίδα βρίσκεται στον οικισμό της Νέας Τίρυνθας, κι ανήκει στο Δήμο Άργους-Μυκηνών.

Η Τίμια Ζώνη είναι κτίσμα του 1865 και ανακαινίσθηκε το 1996, ενώ κατά την δεκαετία του 1960 με 1970 τελειοποιήθηκε ο σήμερινός ναός, επίσης αφιερωμένος στην Θεοτόκο.

Ο ναός της Τιμίας Ζώνης αποτελεί για τους πιστούς, τεκμήριο για την ανάσταση και ανάληψη της Θεοτόκου. Τα θαύματα, τα οποία έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο όνομα της, είναι αναρίθμητα. Συγκεκριμένα, η παράδοση αναφέρει την Αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγο του Λέοντα ΣΤ’ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για τη θαυματουργή θεραπεία της Παναγίας, της κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή.

Ο εορτασμός της Τιμίας Ζώνης γίνεται στις 30-31 Αυγούστου, όπου και πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του αργολικού κάμπου, λίγο πριν από αυτό της Παναγίας Πορτοκαλούσας στην Ακρόπολη της Λάρισας. Η κωμόπολη της Νέας Τίρυνθας βρίσκεται χωμένη μέσα σε κάμπο με πολλές πορτοκαλιές, έτσι οι κάτοικοι εκείνες της μέρες συνηθίζουν αντί για λουλούδια να στολίζουν την εικόνα με πορτοκάλια, για να ευλογήσουν τη σοδιά τους.

Γενέσιο της Θεοτόκου στο Ναύπλιο

O ναός της Παναγίας, από τους παλιότερους και ομορφότερους ναούς στο Ναύπλιο, είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και βρίσκεται πίσω από το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου στην Αργολίδα, στην πολυσύχναστη πλατεία Συντάγματος.

O αρχικός ναός που χρονολογείται στα χρόνια της πρώτης Eνετοκρατίας, ήταν μικρότερος από το σημερινό και ανήκε στους Oρθοδόξους.

Γύρω στο 1700, στα χρόνια της δεύτερης Eνετοκρατίας, η εκκλησία πήρε τη σημερινή της μορφή, στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής χωρίς τρούλο.

Ο νάρθηκας της εκκλησίας πιθανότατα έγινε μετά την απελευθέρωση, χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξή του από τα χρόνια της δεύτερης ενετοκρατίας, ενώ το ξυλόγλυπτο επιβλητικό τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1811 και είναι δείγμα επτανησιακής τέχνης, τύπου ροκοκό, με επίδραση δυτικού τύπου. Παρόμοιας τεχνοτροπίας είναι και ο άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος της εκκλησίας.

Το καμπαναριό στο Γενέσιο της Θετόκου ανεγέρθηκε το 1907 με προσφορά της συζύγου του εφέτη Ν. Κωτσάκη, δωρητή της στήλης στην πλατεία Φιλελλήνων.

Πίσω από την αψίδα του ιερού βρίσκονται τα μνήματα του Ιερέως του ναού Καμαριώτη και της μητέρας του πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη.

Κάτι ιδιαίτερα σπάνιο που συναντά κανείς στην οροφή του ναού είναι η αγιογραφημένη εικόνα του Θεού.

Το Γενέσιο της Θεοτόκου είναι τρισυπόστατος ναός, αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου, τον Άγιο Δημήτριο και τον νεομάρτυρα Άγιο Αναστάσιο του Ναυπλίου, πολιούχο της πόλης.

Η Παναγία του Ναυπλίου είναι συνδεδεμένη με το μαρτύριο του Αγίου Αναστασίου, αφού οι Τούρκοι τον βασάνισαν για την πίστη του στην ελιά που υπάρχει ακόμα στη βόρεια πλευρά του ναού. Μάλιστα, στο σηεμίο αυτό υπάρχει το Ψηφιδωτό Αγίου Αναστασίου. Εδώ γιορτάζεται η μνήμη του κάθε χρόνο, την 1η Φεβρουαρίου με καθολική στο Ναύπλιο αργία. Μετά τον εσπερινό , ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνας του αγίου, συνοδείας της φιλαρμονικής του δήμου και στην οποία παρευρίσκονται όλοι οι πολιτικοί και θρησκευτικοί φορείς του τόπου.

Σήμερα, το Γενέσιο της Θεοτόκου αποτελεί αγαπημένο προσκύνημα για τον επισκέπτη, ενώ αν βρεθεί εκεί το Πάσχα, θα απολαύσει την περιφορά του Eπιταφίου τη Mεγάλη Παρασκευή, μέσα από τα γραφικά στενά του Ψαρομαχαλά.
Κοίμηση της Θεοτόκου Αγίας Τριάδας

Η Κοίμηση της Θεοτόκου Αγίας Τριάδας στην Αργολίδα είναι μια εκκλησία στην είσοδο του ομώνυμου χωριού, στο δρόμο που ενώνει την Αγία Τριάδα με το Ναύπλιο και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς στο νομό.

Ο ναός αρχιτεκτονικά είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και χρονολογείται στο 12ο ή στο 13ο αιώνα.

Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Κορίνθου William de Meerbeke παρέμεινε για αρκετά χρόνια στη μονή, μετά το 1277 όπου και χρίστηκε από τον Πάπα Ιωάννη 21ο επίσκοπος. Από αυτόν πιθανότατα έχει λάβει και η Αγία Τριάδα το άλλο της τοπωνύμιο ως Μέρμπακα.

Επί Ενετοκρατίας, το 1691, η Κοίμηση της Θεοτόκου Αγίας Τριάδας παραχωρήθηκε από τον Μοροζίνι στον επίσκοπο Ρεθύμνης Αθανάσιο Χορτάτση που ήταν στην Πελοπόννησο και στα χρόνια της τελευταίας Τουρκοκρατίας ο ναός έγινε η έδρα της μητρόπολης Άργους και Ναυπλίου μέχρι και το 1770, έτος που η έδρα μεταφέρθηκε στο Άργος.

Σε αρκετά σημεία η Κοίμηση της Θεοτόκου Αγίας Τριάδας είναι διακοσμημένη με ανάγλυφες παραστάσεις ζώων , ψαριών και φύλλων δρυός. Στα βορειανατολικά της εκκλησίας υπάρχει ανάγλυφη κεφαλή με ακτίνες το οποίο μοιάζει σύμβολο του ήλιου, ενώ στη βορειοδυτική πλευρά υπάρχει επιτύμβια πλάκα με ανάγλυφη αναπαράσταση ζευγαριού. Στη δυτική είσοδο εντοπίζεται μια ρωμαϊκή επιγραφή και στο νότιο τοίχο ένα ηλιακό ρολόι. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν τοιχογραφίες βυζαντινών χρόνων που χρονολογούνται γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα και παρουσιάζουν φθορές.

Μετά από ανασκαφές του 1989 και του 1990 ήρθε στο φως μια κρύπτη κάτω από το Άγιο Βήμα, όπως και ταφές στον κυρίως ναό και στο νάρθηκα που χρονολογούνται στα ύστερα βυζαντινά χρόνια ή στην Τουρκοκρατία.

Στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Αγίας Τριάδας εικονίζονται ως άγιοι με φωτοστέφανο οι επίσκοποι Άργους, Πέτρος, Χριστοφόρος και Κωνσταντίνος, ενώ από την Εκκλησία τιμάται μόνο ο Πέτρος ως άγιος.

Μέχρι το 2000, ο περιβάλλων χώρος της Κοίμησης της Θεοτόκου Αγίας Τριάδαςχρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο του χωριού, οπότε ολοκληρώθηκε η μεταφορά των μνημείων στο κοιμητήριο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, λίγο έξω από το χωριό.

H εκκλησία γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου και στις 15 Αυγούστου.
Ζωοδόχος Πηγή Δασκαλειού Τολό

Η Ζωοδόχος Πηγή Δασκαλειού είναι το μικρό βυζαντινό εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία πάνω στο νησί Δασκαλειό, απέναντι από τον οικισμό του Τολού στο Ναύπλιο.

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε στην εκκλησία κρυφό σχολείο που βοήθησε στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και θρησκείας.

Η εκκλησία ορθώνεται σε ένα ύψωμα στο κέντρο της νησίδας του Δασκαλειού και σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει εκεί, η Ζωοδόχος Πηγή Δασκαλειού αγιογραφήθηκε το 1688 και ανακαινίστηκε από τους πρόσφυγες της Κρήτης το 1869.

Η Ζωοδόχος Πηγή Δασκαλειού είναι καμαροσκέπαστη Βασιλική με δίρριχτη στέγη και περιβάλλεται από ψηλό διάμετρο τοίχο.

Περιμετρικά του ναού της Ζωοδόχου Πηγής Δασκαλειού, σώζονται τμήματα ενετικού τείχους τα οποία είναι σε καλή κατάσταση.

Πάντως, μέρος αυτού του τείχους καταστράφηκε, αφού χρησιμοποιήθηκαν οι λίθοι από τους Κρήτες πρόσφυγες για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους στο Τολό.

Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής Δασκαλειού συντηρήθηκε με την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ευαγγελίστρια Ναύπλιο

Η Ευαγγελίστρια στην Αργολίδα είναι μια εκκλησία που βρίσκεται στο υψηλότερο μέρος τουΝαυπλίου, στη συνοικία Πρόνοια.

Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι, βάσει της δομής της αλλά και των οικοδομημάτων που την περιβάλλουν και πιθανότατα έχει αναδομηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές, χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική της μορφή. Ο σημερινός ναός ανεγέρθηκε το 1975.

Στα βόρεια του ναού, έχει κατασκευασθεί μαρμάρινο βαπτιστήριο για να βαπτίζονται οι αλλοδαποί της περιοχής και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ στη νότια πλευρά του ναού, υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου με το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο οποίο υπάρχει συλλογή ιστορικών αντικειμένων.

Δίπλα από το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας.

Η Ευαγγελίστρια αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα στο νομό Αργολίδας, με τον κόσμο να συρρέει κατά χιλιάδες από το πρωί της παραμονής και ανήμερα του Ευαγγελισμού. Οι δρόμοι στη γύρω περιοχή κλείνουν και γεμίζουν από πάγκους και μικροπωλητές.

Μάλιστα, παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου, η εκκλησία πανηγυρίζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, αφού γίνεται και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στην Πρόνοια, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων, στην οποία παρευρίσκονται θρησκευτικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης. Μετά την περιφορά της εικόνας, το βράδυ ψάλλεται η Ιερά Παράκληση της Παναγίας και τελείται Αγρυπνία. Ανήμερα της γιορτής, τελείται λειτουργία.

H Ευαγγελίστρια όντας φωτισμένη την νύχτα, με μαγευτική θέα από το προαύλιο της εκκλησίας, βλέπει πανοραμικά την πόλη του Ναυπλίου, το Άργος και τον αργολικό κάμπο. Λόγω αυτής της θέας, αλλά και των πολλών κήπων με τα όμορφα λουλούδια, αποτελεί και τον πιο δημοφιλή προορισμό για γάμο.

Ο ιερός ναός της Ευαγγελίστριας που είναι δισυπόστατος (αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Κοίμηση της Θεοτόκου), είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση.


Σίγουρα υπάρχουν και άλλες Παναγίες σε ολόκληρη την Αργολίδα, ελπίζουμε σε ένα μεγαλύτερο αφιέρωμα να τις συμπεριλάβουμε και αυτές.

Καλή Παναγιά να έχουμε!!!

Στο νοσοκομείο Ναυπλίου τραυματίας από ιστιοφόρο στον Πόρο

$
0
0
Στο νοσοκομείο Ναυπλίου τραυματίας από ιστιοφόρο στον Πόρο
 Ενημερώθηκε τοΕνιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσηςτου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., βραδινές ώρες χθες, ότι 55χρονος αλλοδαπός επιβάτης στο Ιστιοφόρο καταμαράν ''DIMITRA'' Ν.Π. 11639 το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Πόρου, είχε τραυματιστείέπειτα από πτώση του στο σκάφος και έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Άμεσα απέπλευσε προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. η Ε/Γ-ΛΑΝΤΖΑ ''ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ'' Ν.Π.71, όπου μετεπιβιβάστηκε ο 55χχρονος, ενώ αφού μεταφέρθηκε στο λιμένα Γαλατά, διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα αρχικά στοΚέντρο Υγείας Γαλατά και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ναυπλίουγια περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πόρου.

Tα ονόματα της Παναγίας

$
0
0
Tα ονόματα της Παναγίας
 Στων Ελλήνων όλες τις κοινότητες στην εορτή της Παναγίαςγίνονται μεγάλα πανηγύρια και μαζεύονται σ’ αυτά όλοι, από όπου κι αν ζουν, από κάθε μέρος του πλανήτη.  Η πίστη, η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα όχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογίων, αλλά και του απλού πιστού λαού προς την Παναγίαφαίνεται και από τις επωνυμίες που της έχουν δώσει, που ξεπερνούν τις πεντακόσιες και που μπορούν να χωριστούν σε οκτώ κατηγορίες.

1. Από την παράσταση της Παναγίας στην εικόνα. 
Τέτοια ονόματα είναι της Βρεφοκρατούσας, της Γλυκοφιλούσας, της Γαλακτοτροφούσας, της Πλατυτέρας των Ουρανών, της Οδηγήτριας, της Εσφιγμένης και άλλα. Είναι ακόμη το επίθετο "Δεξιοκρατούσα", ή "Δεξιά", όταν κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι και όχι προς το μέρος της καρδιάς της. Ακόμη "Μεγαλομμάτα", όταν ο εικονογράφος έχει ιστορήσει την Παναγία με μεγάλα μάτια. Υπάρχουν και ονόματα που συνδυάζονται με μιαν ιερή ιστορία. Λ.χ. Το όνομα της Εικόνας "Αξιον Εστί", που είναι θησαυρισμένη στο Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους και πήρε το όνομα από το θαύμα που επιτελέσθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Κατά την Παράδοση ο Αρχάγγελος έψαλε τον γνωστό ύμνο "Αξιον εστίν.." σε πλάκα και έγινε άφαντος. Επίσης το επίθετο "Τριχερούσα" το πήρε η εικόνα από το ότι υπάρχει σ' αυτήν ένα τρίτο χέρι, που συμβολίζει το θαύμα που συνέβη στον υμνητή και δογματίσαντα για την Παναγία Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Το δεξί χέρι του το έκοψαν Μουσουλμάνοι και θαυματουργικά αποκαταστάθηκε. Η Παναγία η "Εσφαγμένη" ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την Παράδοση μοναχός θύμωσε μαζί της και με μαχαίρι κτύπησε την εικόνα της Παναγίας στο πρόσωπο. Τότε από την εικόνα άρχισε να τρέχει αίμα, ενώ ο μοναχός τυφλώθηκε και έκανε ως τρελός. Ο μοναχός ζήτησε συγγνώμη και συγχωρήθηκε, αλλά το χέρι που κτύπησε την Παναγία τιμωρήθηκε, αφού έμεινε άλυωτο μετά τον θάνατο του μοναχού. Υπάρχει ακόμη η Παναγία η " Πυροβοληθείσα", στη Μονή Βατοπεδίου, αφού την εικόνα της την κτύπησαν με όπλο Τούρκοι. "Σφαγμένη" είναι και η εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, της Μονής Ιβήρων, που ονομάστηκε έτσι με το θαύμα που έκανε η Παναγία, να φανερώσει τη θέληση της να παραμείνει στην είσοδο της Μονής ως θυρωρός, για να την προστατεύει…

2. Από τον τόπο της. 
Ετσι υπάρχει η Παναγία η Αθηνιώτισσα, η Βουρλιώτισσα, η Κυκκώτισσα, η Καστριώτισσα, η Κάμπου, η Πυργιανή, η Εγκλειστριανή ( από τη Μονή του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Κύπρο), η Σπηλιανή, η Μεγαλοσπηλαιώτισσα ( του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων), η Τουρλιανή, η Θαλασσινή, η Καλαμού, η Καμινιώτισσα, η Βλαχερνίτισσα, η Ολυμπιώτισσα, η Σουμελιώτισσα, η Πλατανιώτισσα, η Καταπολιανή, η Χοζοβιώτισσα ( στην Αμοργό από τη Μονή Χοζεβά των Αγίων Τόπων), η Νεαμονήτισσα της Χίου, η Παμμακάριστος ( από τη Μονή της Κωνσταντινούπολης), η Αγία Σιών, η Μακεδονίτισσα στη Λευκωσία, η Έλωνη, η Τροοδίτισσα, η Κυκκώτισσα, η Μαλεβή ( από το όρος Πάρνων, που λέγεται και Μαλεβός), των Χαλκέων (χαλκουργών) στη Θεσσαλονίκη, η Αμπελακιώτισσα στη Θεσσαλία. 

3. Από την τεχνοτροπία του Ναού της
Τέτοια επίθετα είναι η Θολοσκέπαστη, η Μολυβδοσκέπαστη, η Πελεκητή, η Κρεμαστή, η Μαρμαριώτισσα.

4. Από το όνομα του κτίτορα του Ναού ή της Μονής της. 
Τέτοια επίθετα είναι Παναγία η Παχειά, η Γλυκειά ( από το επίθετο Γλυκύς), η Περλιγκού, η Λυκοδήμου, η Κοροβιλιά, η Καπνικαρέα.

5. Από τον μήνα που εορτάζεται η Παναγία.
 Σοτομπριανή, Βρεχούσα, Αυγουστιανή και Δεκαπεντούσα, Τριτιανή, Μεσοσπορίτισσα, Βροντού, Ακαθή ( από τον Ακάθιστο Ύμνο).

6. Από τα θαύματα της Παναγίας.
 Γοργοϋπήκοος, Ελεούσα, Ελεήστρα, Γιάτρισσα, Θεραπεία, Αιματούσα ή Γαιματούσα ( σταματά την αιμορραγία), Υγεία, Υπακοή, Ψυχοσώστρα, Παραμυθία, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη, Φανερωμένη, Μυροβλύτισσα.

7. Εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών. 
Συνήθως χρησιμοποιείται επίθετο με πρώτο συνθετικό τον χρυσό: Χρυσοκελλαριά, Χρυσοσπηλιώτισσα, Χρυσοπηγή, Χρυσογαλούσα, Χρυσοποδαρίτισσα, Χρυσοχεριά… Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως Αγγελόκτιστη, Αερινή, Αναφωνήτρα, Επίσκεψις, Παντάνασσα, Τρανή, Χιλιαρμενίτισσα, Ανθοφορούσα, Ασπροφορούσα.

8. Αυτά που τις έδωσαν οι Υμνογράφοι της Εκκλησίας. 
Κυρίως προέρχονται από τον Ακάθιστο Ύμνο: Αμόλυντος, Υψηλοτέρα, Καθέδρα, Κλίμαξ, Σκέπη, Πόλη, Παράκλησις, Επίσκεψις, Καταφυγή, Κεχαριτωμένη, Χώρα του Αχώρητου, Όρος Αλατόμητον, Ρόδο το Αμάραντον, Αρουρα Βλαστάνουσα και άλλα.

Τα προσκυνήματα στον Ελληνισμό
Τα προσκυνήματα διακρίνονται στα Πανελλήνια και στα τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας, που οι προσκυνητές προστρέχουν σε όλη τη χώρα τις ημέρες αυτές του "Πάσχα του καλοκαιριού", όπως χαρακτηρίζεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το πρώτο σε προσέλευση πιστών είναι της Μεγαλόχαρης της Τήνου, με περίπου 1.000.000 προσκυνητές ετησίως, της Σουμελά, στο Βέρμιο, με 500.000 προσκυνητές ετησίως και της Εκαντοταπυλιανής Πάρου, με 300.000 περίπου πιστούς.

Σημαντικά τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας είναι:

Στη Θράκη:
• Στις Φέρρες η Παναγία η Κοσμοσώτειρα και στη Σαμοθράκη η Παναγία η Κρημνιώτισσα και η Καμαριώτισσα.
• Στην Κομοτηνή η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης.
• Στην Ξάνθη η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα και η Παναγία η Καλαμού.

Στη Μακεδονία:
• Στη Δράμα η Εικοσιφοίνισσα.
• Στο Κιλκίς η Παναγία η Φιλαδελφειώτισσα.
• Στη Μηχανιώνα η Παναγία η Φανερωμένη
• Στην Καστοριά η Παναγία η Μαυριώτισσα
• Στη Θεσσαλονίκη η Παναγία η Δεξιά, η Παναγία η Ελεούσα, η Παναγία η Φανερωμένη, η Παναγία η Γοργοϋπήκοος, η Παναγία η Βρεφοκρατούσα, η Παναγία των Χαλκέων.
• Στις Πρέσπες η Παναγία η Πορφυρά
• Στη Σιάτιστα η Παναγία του Μικρόκαστρου

Στην Ηπειρο
• Στην Άρτα εικόνες περίπυστες είναι της Παναγίας Ροβελίστης, Κυρίας Πεφανερωμένης, Παναγίας Γεροντίσσης, Βρεφοκρατούσης, και Σκουληκαριάς.
• Στην Παραμυθιά η Κοίμηση Θεοτόκου των Παγανιών και του Γηρομερίου.
• Στην Κόνιτσα η Μολυβδοσκέπαστη
• Στην περιοχή Τζουμέρκων (Ιωαννίνων) η Παναγία Τσούκας.

Στα Ιόνια Νησιά
• Στην Κέρκυρα της Μυρτιδιωτίσσης, της Παλαιοκαστριτίσσης, της Πλατυτέρας, της Κυράς των Αγγέλων.
• Στους Παξούς στο Νησάκι της Παναγίας.
• Στην Κεφαλληνία Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου, Αγριλίων, Θεμάτων, Κηπουραίων, και Παλαιοχέρσου. Επίσης η Παναγία η Φιδούσα.
• Στη Λευκάδα η Φανερωμένη.
• Στη Ζάκυνθο εικόνες περίπυστες της Αναφωνήτριας, της Σκοπιωτίσσης, της Χρυσοπηγής, της Λαουρένταινας, της Γαλανούσας, της Μυρτιδιωτίσσης, της Παναγούλας, της Σπηλούλας, της Βιγλατσούρας, της Σγουροπουλιάς, της Θαλασσομαχούσας.
• Στα Κύθηρα η Μυρτιδιώτισσα.

Στη Θεσσαλία
• Στη Μαγνησία η Παναγία η Ξενιά.
• Στην Καλαμπάκα η Κοίμηση Θεοτόκου Σταγιάδων και η Κοίμηση Θεοτόκου Βυτουμά.
• Στα Τρίκαλα η Κοίμηση Λαγκαδιάς
• Στα Φάρσαλα Παναγία η Δεμερλιώτισσα.
• Στη Σκιάθο η Παναγία η Εικονίστρα
• Στην Ελασσώνα η Παναγία η Ολυμπιώτισσα

Στη Στερεά Ελλάδα
• Στο Καρπενήσι η Παναγία η Προυσού και η Παναγία Τατάρνης.
• Στο Μεσολόγγι η Αγία Ελεούσα.
• Στη Ναύπακτο η Παναγία η Αμπελακιώτισσα.
• Στη Θήβα η Μεγάλη Παναγιά και η Παναγία η Σκριπού Ορχομενού.
• Στην Αθήνα η Κοίμηση Θεοτόκου Πεντέλης, Ρόμβης, και Παντανάσσης (Μοναστηράκι). Επίσης η Παναγία η Ελευθερώτρια, στην Κηφισιά.
• Στη Σαλαμίνα Παναγία η Φανερωμένη.
• Στη Φθιώτιδα οι Μονές Αγάθωνος και Δαμάστας
• Στη Φωκίδα η Παναγία της Βαρνακόβης.
• Στη Χαλκίδα εικόνες περίπυστες Παναγίας της Φανερωμένης Αρτάκης, της Χιλιαδούς, της Ντινιούς στην Ιστιαία, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάτζαρη Οξυλίθου.

Στην Πελοπόννησο
• Στην Κόρινθο η Παναγία η Φανερωμένη Χιλιομοδίου.
• Στα Καλάβρυτα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Επίσης περίπυστες εικόνες Παναγίας της Τρυπητής, της Μακελλαριάς και το Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας.
• Στην Πάτρα η Κοίμηση του Γηροκομείου.
• Στην Ηλεία η Κοίμηση Θεοτόκου Κρυονερίου Αγίας Ελεούσης Βαρθολομιού και Χρυσοπηγής Δίβρης.
• Στη Μεσσηνία η Κοίμηση της Θεοτόκου Μονής Βουλκάνου.
• Στη Λακωνία η Παναγία η Χρυσαφίτισσα στη Μονεμβασία και η Παναγία η Παντάνασσα στον Μυστρά.
• Στην Αρκαδία η Παναγία η Έλωνη, της Αρτοκωστάς, της Παλαιοπαναγιάς, της Μαλεβής. Επίσης η Κοίμηση Θεοτόκου Κερνίτσης και Μπούρα.
• Στην Αργολίδα η Παναγία η Πορτοκαλούσσα στο Άργος

Στα Νησιά του Αιγαίου
• Στην Τήνο η Παναγία η Ευαγγελίστρια.
• Στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή.
• Στη Σαντορίνη η Παναγία Επισκοπής
• Στην Αμοργό η Χοζοβιώτισσα
• Στην Ανάφη η Παναγία η Καλαμιώτισσα
• Στην Ίο η Παναγία η Γκρεμιώτισσα
• Στην Άνδρο η Θεοσκέπαστη και Παναγία η Φανερωμένη
• Στην Σάμο η Παναγία Καρλοβάσου.
• Στη Λέσβο η Παναγία Αγιάσου, ή Αγιασώτισσα.
• Στη Χίο εικόνα περίπυστη της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.
• Στην Ίμβρο η Παναγιά η Μπαλωμένη
• Στη Σχοινούσα η Παναγία η Ακαθή
• Στην Κέα η Καστριανή.
• Στην Αλόννησο του Βουνού.
• Στην Κύθνο η Παναγία η Κανάλα.
• Στη Μύκονο η Παραπορτιανή.
• Στη Νάξο η Αργοκοιλιώτισσα.

Στη Δωδεκάνησο
• Στη Νίσυρο Παναγία η Σπηλιανή
• Στη Ρόδο η Παναγία της Φιλερήμου, η Παραμυθία, της Τσαμπίκας και η Φανερωμένη Ιξιάς
• Στη Λέρο Παναγία του Κάστρου και η Παναγία η Γουρλομάτα.
• Στην Αστυπάλαια Παναγία η Πορταΐτισσα.
• Στην Κάρπαθο η Παναγία η Λαρνιώτισσα και η Παναγία η Ολυμπίτισσα.
• Στους Λειψούς η Παναγία του Χάρου.
• Στη Σύμη η Παναγία η Αληθινή.
• Στην Κάλυμνο η Βλυχάδια και η Γαλατιανή

Στην Κρήτη
• Στο Ηράκλειο η Κοίμηση Θεοτόκου Αγκαράθου, Καλυβιανής και Παληανής.
• Στην Ιεράπετρα η Παναγία η Φανερωμένη.
• Στη Νεάπολη η "Μεγάλη Παναγιά".
• Στον Κίσσαμο Παναγία η Κυρά των Αγγέλων και η Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα.
• Στα Σφακιά η Παναγία στ’ Ασφένδου.

Στην Κωνσταντινούπολη
• Η Παναγία των Βλαχερνών, η Παμμακάριστος, η Μπαλουκλιώτισσα, η Κυριώτισσα, η Καμαριώτισσα, η Κουφατιανή Γαλατά, η Περίβλεπτος στα Ψωμαθειά, η Μουχλιώτισσα, των Ουρανών Σαλματομβρουκίου, η Χαντσεργιώτισσα, της Σούδας, Βεφά – Σωφρακίου, η Παραμυθιώτισσα ( Παραμυθία, Παρηγορίτισσα, Θεραπεία), η Κουμαριώτισσα Νεοχωρίου και η Κοίμηση Διπλοκιονίου.

Στη Μεγαλόνησο Κύπρο
Στην Κύπρο η Παναγία η Κυρά, στα Λειβάδια Καρπασίας, έχει καταστραφεί από τους Τούρκους εισβολείς, όπως και πολλά ακόμη προσκυνήματα στα κατεχόμενα εδάφη της. Σημαντικό προσκύνημα είναι η Παναγία η Ασπροφορούσα, όπως και η Γλυκιώτισσα, και τα δύο κοντά στην Κερύνεια. Ονόματα πολλά της Παναγίας και στη Μεγαλόνησο. Παγκύπριο προσκύνημα η Παναγία η Κυκκώτισσα. Επίσης σημαντικά προσκυνήματα η Τροοδίτισσα, η Σκουριώτισσα, η Kουσουλιώτισσα, η Αιματούσα ( ή του Αμπελιού) της Αραδίππου, η Παγκριώτισσα στη Λευκωσία, του Μεγάλου Αγρού, της Αμιρούς, της Αμασγού, της Ασίνου, του Γλωσσά, η Σφαλαγγιώτισσα, η Ιαματική του Αρακαπά, η Χρυσαλινιώτισσα, η Χρυσοσπηλιώτισσα στην Κάτω Δευτερά, η Στάζουσα, η Χρυσοκουρδαλιώτισσα, της Αυγασίδας - στο κατεχόμενο χωριό Μηλιά Αμμοχώστου, η Βορινή, η Βοναριώτισσα, η Παναγία η Διπλή στη Λευκωσία, και στην Πάφο η Χρυσορρογιάτισσα, η Λιμενιώτισσα ( ερείπια), η Χρυσοπολίτισσα, η Χρυσελεούσα και η Θεοσκέπαστη.

Ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση Τεγέας

$
0
0
Ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση Τεγέας
Η 136η Εμποροπανήγυρηκαι η 49η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας εγκαινιάζονται  το βράδυ της Τετάρτης παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στην Επισκοπή Τεγέας.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τον καθιερωμένο αγιασμό, μετά τον εσπερινό για την Κοίμηση της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει η τελετή εγκαινίων παρουσία των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Η έκθεση μαζί με τον πανηγύρι θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 του μηνός και ο, διοργανωτής , Τεγεατικός Σύνδεσμος έχει προγραμματίσει και φέτος σειρά εκδηλώσεων.

Στα περίπτερα της Έκθεσης προβάλλονται υπηρεσίες και προϊόντα όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου .

Στο ψυχαγωγικό μέρος της Έκθεσης υπάρχουν μουσικές βραδιές, ο καθιερωμένος διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού , θέατρο σκιών , διαλέξεις , φυσικά λουνα-παρκ και άλλες δραστηριότητες που «γεμίζουν « όλη την εβδομάδα.

Επίσης θα βραβευτούν αριστούχοι μαθητές ενώ το Σάββατο θα γίνει ειδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Οικοκυρικής Σχολής Τεγέας.


Το Άργος τίμησε την Κοίμηση της Θεοτόκου

$
0
0
Το Άργος τίμησε την Κοίμηση της Θεοτόκου
Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019, εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου,πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο φερώνυμοςβυζαντινός ιστορικός Ιερός Ναός της πόλεως Άργους.
Την παραμονή της εορτής, ημέρα Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 εψάλει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Ἀρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.
Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως της Παναγίας στην πόλη του Άργους.

Την Κοίμηση της Θεοτόκου τίμησε το Κιβέρι (βίντεο)

$
0
0
Την Κοίμηση της Θεοτόκου τίμησε το Κιβέρι (βίντεο)
Εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκουστο όμορφο παραλιακό χωριό Κιβέριτου Δήμου Άργους Μυκηνών στην Αργολίδα.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Δισαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κούρσκ και Ρύλσκ Γερμανού (εκ του Πατριαρχείου Ρωσίας) και συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου Αργολίδος Νεκταρίου ο οποίος μίλησε επίκαιρα για το πρόσωπο της Θεομήτορος. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γερμανό για την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος και διότι στα πλαίσια του οδοιπορικού που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Πελοπόννησο συμπεριέλαβε και την ιστορική Μητρόπολη Αργολίδος.
Στη συνέχεια λιτανεύθηκε η Ιερά Εικόνα της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Παρέστησαν οι άρχοντες του τόπου καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο Εφημέριος της Ενορίας του Κιβερίου και Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος Πρωτ. Πέτρος Αθανασόπουλος εξέφρασε ευχαριστίες προς τα πρόσωπα των δυο Αρχιερέων που με την παρουσία τους λάμπρυναν την πανήγυρη και τίμησαν με τη παρουσία τους το Κιβέρι.
Tο πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος και λειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κούρσκ και Ρύλσκ . Γερμανού.

Η εορτή της Παναγίας στο Αργολικό Ναυπλίου (βίντεο)

$
0
0
Η εορτή της Παναγίας στο Αργολικό Ναυπλίου (βίντεο)
Την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο ομώνυμος Ιερός Ναός στην περιοχή Αργολικό του Δήμου Ναυπλίου στην Αργολίδα.

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Μετά το πέρας της λιτανείας ο εφημέριος του ναού π. Ιωάννης Μητροσύλης ,ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Υπεραγία Θεοτόκο.

Επιχείρηση του Λιμενικού για την μεταφορά 5 επιβατών από θαλαμηγό στο Πόρτο Χέλι

$
0
0
 Επιχείρηση του Λιμενικού για την μεταφορά 5 επιβατών από θαλαμηγό στο Πόρτο Χέλι
Ενημερώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα οιΛιμενικές Αρχές Σπετσών και Πορτοχελίουγια εισροή υδάτων στη θαλαμηγό ''PER IL MARE'' σημαίας Ολλανδίας, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή τουΑγίου Αιμιλιανού Πορτοχελίου στην Αργολίδα, με πέντε  επιβάτες και δύο άτομα πλήρωμα.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και θαλάσσιο ταξί με επιβαίνοντα στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Πορτοχελίου. 

Οι επιβάτες της θαλαμηγού μετεπιβιβάστηκαν αρχικά στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και στη συνέχεια στο θαλάσσιο ταξί, όπου μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Πορτοχελίου. 

Ιδιώτης δύτης που έλεγξε το ''PER IL MARE'', διαπίστωσε την μη περαιτέρω εισροή υδάτων.

Από τη Λιμενική Αρχή Πορτοχελίου, απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.
Viewing all 126370 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>